PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)
PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az erdőbirtokossági társulatokról szóló törvényjavaslat időszerűségét, azt gondolom, ebben a házban senki nem vitatja. Ennél a törvénynél, sajnos, mint több másiknál is, megállapíthatjuk, hogy jelentős késésben vagyunk. Mégis szerencse, hogy legalább ezt a törvényt elfogadjuk, és megkezdődhet a végrehajtás.
Elfogadható a FIDESZ számára ez a törvényjavaslat, mert jól előkészített, jól előkészített a tárca és a szakma összefogása miatt, és mert nem kíván jelentős módosítást. Lehetővé teszi az úgynevezett tartamos erdőgazdálkodást. Az már kérdés marad, és választ csak az új Ház, illetve az új kormány adhat majd rá, hogy hogyan kapcsolódik ez a törvény az erdő-, a vadászati, a vadgazdálkodási, a természetvédelmi és a környezetvédelmi törvényhez. Sajnos, nem valósult meg az a szintén mindenki által támogatott igény, amely szerint ezek az összetartozó, egymást feltételező és egymást kiegészítő törvények együtt és minél hamarabb kerüljenek megalkotásra. Mint tudjuk, a két igényből egy sem valósult meg, és ennek sajnálatos módon hamarosan látni fogjuk a következményeit, én azt gondolom.
Tisztelt képviselőtársaim! Az erdőbirtokossági társaságok fontosságát nagyon röviden az alábbiakban szeretném összefoglalni: tartamos gazdálkodás csak nagyobb összefüggő területen, és nem a gazdaságossági elvek mentén lehetséges. A közös gazdálkodás gyökerei hazánkban és szerte a világon évszázadokra nyúlnak vissza. Az erdőhöz, az emberi lét fontos feltételéhez ugyanis ősidők óta minden ember ragaszkodik, és ez nagyon nehezen valósítható meg úgy, ha kikerülnek a Magánterület, belépni tilos táblák, tehát lehetővé kell tenni, hogy minden ember használja ezt a közcélú ökológiai egységet. Ezért is kezelték őseink mindig közösen az erdőt. Az erdők közérdekű szerepe csak úgy érvényesülhet, mert ma már tudjuk, hogy az erdő szerepe sokkal fontosabb a rekreációban, a kikapcsolódásban, a víz-, a levegő- és a talajvédelemben, mint a gazdálkodásban, és én azt gondolom, ez így is van jól.
Tisztelt képviselőtársaim! A FIDESZ elfogadásra javasolja a törvényjavaslatot. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem