SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:

Teljes szövegű keresés

SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:
SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter: Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Kávássy Képviselőtársam! azt kérdezi ön, hogy figyelnek-e a Földművelésügyi Minisztériumban a falusi szegénység gondjaira. Kérem, sommásan a válaszom, hogy figyelünk, de nemcsak a Földművelésügyi Minisztérium, az Országgyűlés is figyel rá, sőt figyelt. Ennek azért van jelentősége, mert nehezen értelmezhető ez a kérdés az ön részéről, aki ugyancsak az Országgyűlés tagja, és ön is tudja, hogy a kárpótlási törvénnyel, illetőleg a részarány-nevesítésről szóló törvénnyel valamilyen módon kezelve van a falusi emberek földproblémája. Aki kívülálló volt, annak a kárpótlási törvénnyel, aki szövetkezeti tag, annak pedig a részarány-nevesítéssel. Ezek után nem egészen világos előttem, hogy tulajdonképpen mi az öszszefüggés e között és a között, hogy valaki idő közben munkanélküli lett. A munkanélküliség kezelése nyilván egy teljesen más kategória, más szisztéma szerint történik, tehát a kettőt nem lehet összekeverni. Azért, mert valaki munkanélküli lett, nem lehet olyan jogszabályilag kezelhető igénnyel előállni, amely földtulajdonhoz juttatja őt.
Azt is szeretném elmondani, hogy az utolsó napjait éli az Országgyűlés, már ami a ciklus hátralévő részét illeti, az adott körülmények között nyilván, de amikor ön e kérdést megfogalmazta, már akkor sem volt realitása annak, hogy akár a kárpótlási törvényt, akár pedig a másik törvényt, a szövetkezeti, illetve átmeneti törvényt módosítsuk olyan vonatkozásban, hogy az ön által felvetett kérdések megoldhatóak legyenek.
Magyarul: az a válaszom, hogy a Kormány nem foglalkozik ilyen kérdéssel, mert most nincs aktualitása annak, hogy ezzel foglalkozzon, függetlenül attól, hogy maga a törvény – az ön szavaival élve – igazságos vagy nem igazságos.
Ugyanez vonatkozik a 20 AK-s földalap kérdésére is az állami gazdasági dolgozók tekintetében; a kárpótlási törvény azt mondja a 17. szakaszában, hogy azt illeti meg, aki 1991. január 1-jén, illetve azóta állami gazdasági dolgozó. Lehet, hogy az az igazságosság nevében sérelmezhető, hogy valaki, aki korábban állami gazdasági dolgozó volt, de 1991. január 1-jén már nem, így nem jutott hozzá ehhez az alaphoz, mégiscsak törvényi módosítással lehetne ezt a kérdést kezelni, és a válaszom erre is az, hogy nincs törvénymódosítás ebben a percben az Országgyűlés előtt, a Kormány nem is tervezi, ha a következő ciklusban felmerül ilyen igény, akkor esetleg lehet szó erről. Kérem tisztelt képviselőtársamat, hogy vegye tudomásul a válaszomat. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem