SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:

Teljes szövegű keresés

SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter:
SZABÓ JÁNOS, DR. földművelésügyi miniszter: Köszönöm, Elnök Úr. Mélyen Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ilkei Képviselő Úr! Köszönöm az aggódó érdeklődést a magyar erdők sorsa iránt. Mielőtt elmondanám azt a válaszomat, amelyet leírtam, engedje meg, hogy előzetesen két gondolattal reflektáljak az ön kérdésére.
Az egyik az, hogy Mária Terézia óta ebben az országban tudatos erdőgazdálkodás folyik, és csak 1945 óta van döntő mértékben állami tulajdonban az erdészet. Korábban is magántulajdonban volt az erdők döntő többsége. Tehát nem hiszem, hogy az új erdőtulajdonosok zömében rablógazdálkodást kívánnának folytatni – a kivételtől eltekintve – a magánerdőkkel. Nem félteném az új tulajdonosoktól az erdőt. Annál is inkább, mert zömében nem az ő tulajdonukba fog kerülni. De ami odakerül, hiszem, hogy hasonló lesz a sorsa, mint azoknak az erdőknek, amelyeknek a művelése egyébként szakszerű és a követelményeknek megfelelő. Ez az egyik dolog.
A másik dolog, amire a figyelmet fel szeretném hívni, az, hogy végül is annyira összecsúszott az ön kérdésfeltevése és a megoldás az erdőbirtokossági törvény tekintetében, hogy reményeim szerint holnap meg tudjuk hozni ezt a törvényt, és így tulajdonképpen az a speciális társasági forma, ami az erdőgazdálkodáshoz szükséges, úgy tűnik, a jogi kereteit illetően holnap rendelkezésre áll. Akkor így tulajdonképpen az Országgyűlés ezt a nagyon feszítő kérdést kezelni tudja.
(14.20)
Ezek előrebocsátása után engedje meg, hogy részleteiben is válaszoljak az ön kérdésére.
A Földművelésügyi Minisztérium az állami erdők egy részének és a volt szövetkezeti erdők teljes egészének kárpótlással történő magántulajdonba adásával törekszik, az új helyzetnek megfelelően, felügyelni az erdők szakszerű fennmaradását. Hazánk összes erdejéből 1 millió ha marad állami tulajdonban, ugyanakkor mintegy 700000 ha kerül magántulajdonba, ami az ön által mondott 48%-tól eltér, körülbelül 39-40%-ának felel meg a meglévő erdőknek. Ebből 530000 ha a korábban szövetkezeti tulajdonban lévő erdő, a többi pedig állami, illetve egyéb tulajdonban.
Az összes erdőnek meg kell felelni a közösségi céloknak és a tartalmas erdőgazdálkodás feltételeinek. Magyarul: ne terheljük jobban az erdőt, mint amennyit az erdő elbír a mi beavatkozásunkból. És semmi esetre sem akarjuk, hogy fagyárak legyenek az erdőkből.
A tulajdonváltással járó átmeneti gazdátlanság nem valós, bár a szimptómái megvannak, mert forma szerint tulajdonosa az erdőnek mindig van, mindig volt, tehát most is van, ebben a tulajdoni lebegő állapotban.
Megalkottuk a társult erdőgazdálkodásról, az új erdőbirtokossági társulatokról szóló törvényjavaslatot, amelyet az Országgyűlés kivételes és sürgős eljárás keretében tárgyal, és, ahogy mondtam, reményeink szerint holnap törvény lesz ebből. Az új tulajdonosok jelenleg is saját akaratukból kilencféle gazdasági társulást hozhatnak létre a társult erdőgazdálkodás folytatásához. Szakmailag és anyagilag ez biztosítja a szakszerű, eredményes erdőgazdálkodást és biztosítja az erdők megóvását.
Eddig 300 különböző szervezet alakult társult erdőgazdálkodásra. Várhatóan 250–290000 új tulajdonos mintegy 350000 ha erdőrészleten fog gazdálkodni. Sok tulajdonos van, aki egyénileg szeretne gazdálkodni az erdején, azonban a szakszerűség miatt nyilvánvaló, hogy valamilyen társulási formába be kell lépni, mert csak ezen keresztül tudjuk megvalósítani azokat a tartalmas erdőgazdálkodásra vonatkozó állami elképzeléseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy az erdők megmaradhassanak még az unokáink részére is.
Sajnos, megfelel a valóságnak az, amit a képviselő úr felvetett, hogy nagyon sok helyen falopással, tarra vágással pusztítják az erdővagyont, azonban szeretném mondani, hogy a tarra vágás még nem az új tulajdonosok magatartása. Ami pedig a falopást illeti, arra vonatkozóan valóban egy nagyon komplex intézkedés lenne az, amelyik a rendőrséget, azonkívül az erdőfelügyelőségeket, de akár még a vámhatóságokat, ezenkívül például a határőrizeti szerveket és még talán fel nem sorolható más olyan szervezeteket, mint például az önkormányzatok, érintenek… (Az elnök poharának megkocogtatásával jelzi az idő lejártát.) Igen, elnök úr, rögtön… akik komplex munkája eredményeként lehetne csak ezen a helyzeten változtatni.
Befejezésként még egy gondolatra szeretném felhívni a figyelmet. A Földművelésügyi Minisztérium, de a kormányzat a faluerdész-szervezet létrehozását nem támogatja, illetve nem azt mondom, hogy nem támogatja, hanem ebben a percben nincs olyan elképzelés, amely ennek létrehozására vonatkozna. Szeretném elmondani, hogy létszámát illetően a jelenlegi állami erdészeti alkalmazotti kör olyan mérvű, olyan felkészültségű, hogy a részben megváltozott tulajdonosi körhöz is tud alkalmazkodni és az azzal járó feladatokat is el tudja végezni.
Sajnos, az időm lejárta miatt nem tudom maradéktalanul felolvasni a választ, de körülbelül ez a summája. Kérem a képviselő urat, hogy szíveskedjék ezt elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem