SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:

Teljes szövegű keresés

SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter:
SZABÓ IVÁN, DR. pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Kedves Futaki Géza Képviselőtársam! A mezőgazdasági termelők jóhiszeműen a jövedéki törvény hatálybalépéséig sem használhatták fel a hto-t, és nem is lehet a birtokukban háztartási tüzelőolaj, ugyanis a nem lakossági felhasználást 1990–91-ben a fogyasztási adóról szóló 18-as, 151/1989. december hó 28-i rendelet, 1992-ben a háztartási tüzelőolaj felhasználásáról szóló 64/1992. IV. hó 7-i rendelet, és 93 júliusáig, tehát a hivatkozott törvény életbelépéséig a háztartási tüzelőolaj forgalmazásáról szóló 66/93. május 4-i kormányrendelet tiltotta. Az említett termelők gázolaj-felhasználását pedig sem a jövedéki törvény, sem az adótörvények nem tiltották és nem tiltják.
A Pénzügyminisztérium és a Kormány nem vállalhatja fel egy korábban is jogszabályellenes céllal felvásárolt háztartási tüzelőolaj legalizálását. Éppen azért született a jövedéki törvény is, hogy gátat szabjunk a tiltott hto-felhasználásnak, megakadályozzuk az államháztartás rendkívüli nagy mértékű megkárosítását.
A korábbi illetéktelen felhasználók most újból és újból azt követelik, hogy legalizáljuk a tiltott felhasználást és törvényesítsük az államháztartás megkárosítását.
(14.40)
Elvileg az Országgyűlés a jövedéki törvény módosításával ezt megtehetné, gondolom, a hátralévő két napban erre technikailag sincs lehetőség, azonban a javaslat elfogadása mindenképpen veszélyes, mert megállapíthatatlan lenne a mezőgazdasági célú felhasználásnál, hogy a háztartási tüzelőolajat 1993. május 15-e, a hto-utalványrendszer életbelépésének időpontja előtt vásárolták-e, vagy pedig fekete hto-utalvánnyal szerezték be. Információnk van ugyanis arról, hogy az ország egyes térségeiben 4-5 Ft-ért árusítják a hto-utalványt.
Közismert tény, hogy a hto-utalványrendszer hatálybalépését megelőző időszakban kiugróan magas volt a hto-felvásárlás. Ezért például képviselőtársam bizonyára tudja, hogy a május 15-e előtti időpontban tavaly az egész évi mennyiséget felvásárolták, így tehát egy igen jelentős tömegű, még a jövedéki törvény előtti időszakban kiáramlott mennyiségről van szó. A mezőgazdasági termelőkön túl a szállítási, fuvarozási vállalkozók halmoztak fel jelentős mennyiséget. A javaslat elfogadása precedens értékű lenne a korábban hto-t jogosulatlanul felhasználók valamennyije számára.
A tényhez tartozik az is, hogy az adóalany az általa felhasznált gázolaj áfá-ját visszaigényelheti, illetve a mezőgazdasági termelő a 182/93-as kormányrendelet szerint a művelési ág és a felhasználási cél függvényében a mindenkori fogyasztói adótétel 50%-a erejéig gázolaj-támogatásban is részesül. Kérem válaszom szíves tudomásulvételét. (Taps a jobb oldalról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem