PAP ANDRÁS (MDF)

Teljes szövegű keresés

PAP ANDRÁS (MDF)
PAP ANDRÁS (MDF) Köszönöm szépen, Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Abaliget község polgármestere február 7-én írt egy levelet önhöz és a Baranya megyei közgyűlés képviselőihez, amelyben elpanaszolja kérését.
Engedjék meg, hogy ebből a levélből egy-két mondatot idézzek. "A barlangról – az abaligeti barlangról van szó – 1768-ból származik az első adat, amikor az abaligeti molnár fáklyájával bemerészkedett. Századunk elejétől megszállott természetbarátok és barlangászok tárták fel. A szocializmusban állami tulajdonba, majd később a Baranya megyei Idegenforgalmi Hivatal kezelésébe került, és kiépítése állami pénzből történt meg. Az idegenforgalmi hivatal egy darabig igen jó meglátással két mesterséges tavat épített a bejárata elé, és kempinget is telepített és a 70-es évek közepéig, végéig szépen rendben is tartotta. Attól kezdve azonban csak az azonnali profit vált – vélhetően – fontossá, mind a barlangot, mind a környezetét szinte teljes mértékben elhanyagolták. Az itt keletkező bevételből karbantartásra, felújításra szinte semmit nem fordítottak."
Abaliget községnek, az abaligeti embereknek viszont a barlang múltjukat, jelenüket és jövőjüket jelenti. Az abaligeti embereknek a barlang az azonosságtudatot jelenti és egyben bevételt is jelenthetne. A vagyonátadásról szóló törvény egyértelműen kimondja, hogy a belterületen fekvő természetvédelmi területeket a települési önkormányzat tulajdonába kell adni. A megyei vagyonátadó bizottság egyszer már e törvénynek megfelelően döntött, döntését azonban a Belügyminisztérium mint másodfokú hatóság tényállásbeli hiányosság miatt megsemmisítette és a VÁB-ot új eljárás folytatására utasította.
Az elbizonytalanodott VÁB azóta sorozatban hozza az ügy eldöntését előre nem vivő, halogató döntéseit. Közben a barlang és környezete tovább pusztul. Igaz, közben az egyik tóban megindult a kotrás egy magánvállalkozóval.
Azt kérik miniszter úrtól s a megyei közgyűlés képviselőitől is, hogy a vagyonátadással kapcsolatos jogi procedúrában tulajdoni igényüktől Abaliget javára lépjenek vissza, és támogassák azon természetes törekvésüket, hogy az abaligeti, valamikor a földrendezéssel elvett területeik újra kerüljenek a község jogos tulajdonába és birtokába.
Még egyetlen személyes tapasztalatomat hadd mondjam el. Véletlenül nem messze a magyar határtól van Ausztria legrégebbi cseppkőbarlangja. Módomban állt megnézni. Az egyetlen családnak, egyetlen paraszt gazdának – aki emellett gazdálkodással is foglalkozik – a kezelésében áll. Azt hiszem, minél kisebb a tulajdonos vagy kezelő, annál gondosabban tud gondoskodni még a féltett közös kincseinkről is, a természetvédelmi területekről. Azt hiszem, Abaliget esetében ez a község lenne a legmegfelelőbb tulajdonos. Kérdezem miniszter urat, tud-e valamilyen biztatót mondani Abaliget polgárainak. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem