JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár:
JÓZSA FÁBIÁN, DR. belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Futaki Géza Képviselőtársam! Ön egy jól irányzott állítással kezdi kérdését. Ön szerint a rendszerváltozás után mi nyitott égboltot hirdettünk, amelyet azonban helyenként ma a bürokrácia leple takar. Ez a hangütés szellemesen ironikus, jól hangzik, az ellenzéki sajtó szalagcímeire emlékeztet, de törekvéseink teljes félreértéséből fakad. Sőt, a kérdésfeltevés módja mintha arról árulkodna, hogy ön Magyarország biztonsági érdekeit, valamint a nemzetközi polgári légi forgalommal összefüggő szerződésekben előírt nemzetközi kötelezettségeinket is csak igen hézagosan ismeri. De én ezt nem feltételezem.
Állításának első felét illetően meg tudom képviselőtársamat erősíteni. Törekvéseink valóban arra irányulnak, hogy a határok, legyenek azok szárazföldiek vagy légiek, ne válasszanak el bennünket szomszédainktól, ne akadályozzák a személyi és az áruforgalmat s a különféle gazdasági érdekek érvényesítését, hanem a gyors és kulturált áthaladási lehetőség járuljon hozzá kapcsolataink fejlődéséhez.
A határok azonban, tisztelt képviselő úr, nem lehetnek teljesen nyitottak. Azokat tehát ma sem a bürokrácia leplei zárják le, hanem a Magyar Köztársaság jogosan érvényesített biztonsági érdekei. A bűnözők, az országunkban nem kívánatos személyek és áruk számára a magyar határ a jövőben sem lesz átjárható. Hazánk nem válhat a nemzetközi korlátozásokat kijátszani igyekvő törekvések terepévé.
Képviselő úr azért emelkedett szólásra, mert a békéscsabai repülőtéren egy belügyminiszteri intézkedés következtében jelenleg nincs lehetőség nemzetközi forgalom lebonyolítására, holott 1993-ban több ízben ott is sor került ideiglenes határátkelőhely megnyitására és külföldi légi jármű fogadására. Jól tudja, erre a korlátozásra valóban sor került. Megjegyzem, nemcsak Békéscsabán, hanem több más olyan repülőtéren is, ahol időszakonként nemzetközi forgalmat bonyolítottak le.
Miért kellett ezt a korlátozó intézkedést bevezetni? Azért, mert egyidejűleg sok kicsi repülőtéren bonyolódott alkalmi nemzetközi forgalom, olyanokon is, ahol a jogszabályokban előírt biztonsági feltételek nem voltak biztosíthatók, sőt esetenként – és ezek konkrét példák és konkrét esetek – megsértették az erre vonatkozó nemzetközi előírásokat.
Mindez jelentős nehézségeket okozott az ellenőrző tevékenységet végző hatóság munkájában. Olyan potenciális veszélyhelyzet alakult ki, amelyet a biztonságért felelősséget viselő tárca, a Belügyminisztérium nem vállalhatott. Ezért kényszerültünk átmeneti intézkedésként a nemzetközi forgalom számára megnyitható repülőterek számának a korlátozására. A korlátozás azonban megítélésünk szerint nem túlzott mértékű. Magyarországon ma hat repülőtéren van lehetőség nemzetközi forgalom állandó lebonyolítására. Az ország méreteit figyelembe véve mindez nem kevés. Nemzetközi összehasonlításban sem tűnhet a légi forgalom és a gazdasági kapcsolatok fejlődését akadályozó tényezőnek.
Kérdésében képviselő úr hivatkozik a 30007/1993. számú kormányhatározatra. Ebben arról van szó, hogy a nemzetközi és polgári légi forgalom céljaira elsődlegesen a központi és körzeti repülőterek szolgáljanak. Ezek felsorolásában a békéscsabai repülőtér nem szerepel.
A Belügyminisztérium hamarosan előterjesztést tesz a kormányhatározat pontosítása érdekében, de nem kívánja eldönteni, hogy melyek legyenek a nemzetközi forgalom számára is nyitva álló repülőterek, hiszen ezt alapvetően a földrajzi elhelyezkedés, a gazdasági lehetőségek, az infrastrukturális adottságok, a környezetvédelmi szempontok fogják meghatározni. Kétségtelen azonban, hogy ezen feltételeknek – csakúgy, mint a nemzetközi szerződésekben előírt biztonsági követelményeknek – a jelentős beruházási költségek miatt jobbára csak néhány, ma is a nemzetközi forgalmat lebonyolító repülőtér fog megfelelni. Szívből kívánom, hogy a békéscsabai repülőtér mielőbb zárkózzék fel ebbe a sorba, és tegyen eleget azoknak a biztonsági feltételeknek, amelyek meglétével képviselő úr már most is kecsegtet bennünket.
Képviselő úr megnyugtatására közlöm azt is, hogy a békéscsabai repülőtér ma sincs kizárva a nemzetközi forgalomból, hiszen olyan esetekben, mint például az ön által is említett ejtőernyős világbajnokság, a belügyminiszter engedélyezni kívánja a jövőben is az ideiglenes határátkelőhely megnyitását. Más esetekben pedig a nemzetközi forgalom számára megnyitott repülőtereken történő első leszállás után, az ott végrehajtott útlevél-, vám- és biztonsági ellenőrzést követően a Békéscsabára és környékére utazni szándékozó vendégek, üzletemberek repülőgéppel is folytathatják útjukat a békéscsabai repülőtérre. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem