ILKEI CSABA, DR. (független)

Teljes szövegű keresés

ILKEI CSABA, DR. (független)
ILKEI CSABA, DR. (független) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt másfél évben többször szóltam, kérdeztem önt is arról, hogy az állami erdők tulajdonosváltása milyen óvó intézkedéseket kíván azért, hogy megelőzzük a gazdátlanságból, az önző hasznosításból, egyes törvények, így például az erdőbirtokossági társulatokról szóló törvény késéséből származó károkat.
Sajnos, az erdő mint vagyontárgy változatlanul alkalmas arra, hogy extraprofitot hozó fagyár legyen, hogy az új tulajdonosok kitermeljék a jól eladható, értékes faállományt, de elhagyják a vágásterületek felújítását. Várat magára a közérdeket megtestesítő új gazdaságszervezeti forma gyakorlata, akárcsak a magánerdők érdek-képviseleti és szaktanácsadó szervezetének hálózata.
A hozzám forduló választópolgárok még nem biztosak abban, hogy tényleg nem lesz brókerházak prédája az állami erdő. Figyelmeztető jel az illetékesek számára az is, hogy az árverések helyszíneire egyes falvakban nem engednek be idegent, mert a helybélieknek sem jut a valóságban elég erdő, legfeljebb a hivatalok térképein és a kimutatásokban.
Egyes erdészek változatlanul úgy vélekednek, miniszter úr, a két világháború együttesen nem okozott annyi kárt a magyar erdőkben, mint az elmúlt három esztendő. Már ami a tarra vágást, a lopásokat, a vandalizmust és a szakszerű feladatok elhanyagolását illeti. Példaként említem meg, hogy Somogyban és Dél-Dunántúlon évek óta folyik a diófaállomány üzletszerű pusztítása, haszonéhes maffiózók több ezer köbméter diórönköt vittek ki az országból, főként Olaszországba vám- és hatósági engedély nélkül.
A rendőrség tehetetlen, azt mondja, nem állíthatnak minden szőlőhegyre, minden diófa mellé rendőrt. Erdeink 48%-a kerül magántulajdonba, az átmenet válságos folyamat. Tudjuk. Ezért is kértek arra választóim, kérdezzem meg önöktől: szükség lehet-e a faluerdészekre, a falugazdászi tevékenységhez kapcsolódó faluerdész-hálózatra? Indokoltnak tartják-e, hogy a falvak agrárfejlesztésével összhangban értő szakember, faluerdész vagy körzeti faluerdész dolgozzon az erdőgazdálkodással kapcsolatos jogszabályok eredményes végrehajtásáért, a fatermékpiaci teendők koordinálásáért, a szakmai pályázatok, hitelek és támogatások jobb elbírálásáért, és nem utolsósorban a környezet hatékonyabb védelméért, a felelős együttműködés erősítéséért?
Ezért kérdezem miniszter urat, szolgálhatná-e a falugazdász és a faluerdész összefogása a tulajdonváltással járó gondok megoldását, jelentős költségvetési ráfordítás nélkül. Várom szíves válaszát, miniszter úr.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem