FUTAKI GÉZA, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

FUTAKI GÉZA, DR. (SZDSZ)
FUTAKI GÉZA, DR. (SZDSZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Rendszerváltozás után nyitott égboltot hirdettünk. Ma minden jel arra utal, hogy csak helyenként nyitott az égbolt, máshol pedig a bürokrácia leple takarja.
Az eddigi, 1993-as gyakorlat szerint például az bizonyítható, hogy ha külföldről érkező vendégek, akik repülővel kívántak Békéscsabára érkezni, érkezésük előtt 48 órával úgynevezett határnyitási engedélyt kértek, akkor azt minden további nélkül, rendben megkapták. Megyémben sok külföldi vásárolt gyárat, üzemet, például Luxemburgból a Kner nyomdába és az orosházi Hungarofloot üveggyárba, Ausztriából a Jamina téglagyárba, Svédországból például a Fiume Hotelbe stb. már így jönnek a tulajdonosok.
(15.50)
Nemrég nagy sikerű nemzetközi repülő világbajnokság is zajlott Békéscsabán, és most készülnek, illetve, sajnos, csak készülnének a repülősök az 1996-os ejtőernyős világbajnokság megrendezésére is.
Miközben Budapesten az expo beruházásaival foglalkoznak, vidéken nemhogy a határnyitás, illetve Kádár Béla szavaival élve Kelet kapuja nyitás lenne, hanem inkább központi határbezárásról beszélhetünk, hiszen egy máig tisztázatlan belügyminisztériumi intézkedés révén ez év január 1. óta nem fogadhat külföldről gépeket a békéscsabai repülőtér.
Nem értem, miért, hiszen ez idáig nem fordult elő sem csempészet, sem vámbűncselekmény, az ellenőrzés teljeskörűen megoldott.
1993-ban 28 alkalommal volt határnyitási kérelem benyújtva, és sikeresen szerepelt a repülőtér akkor is, amikor útban Közel-Kelet felé nemzetközi tranzitállomásként Békéscsabán szálltak le a cseh gépek.
Azért is érthetetlen a nemzetközi forgalmi korlátozás, mert a 30007/1993-as kormányrendelet kimondja, hogy a repülőtér önkormányzati tulajdonba adható és nemzetközi repülőtérré fejleszthető.
A BM, a határőrség, a vámparancsnokság, a légügy, valamint a honvédség 1993 augusztusában megállapította, hogy a működés ellen érdemi kifogást nem emel.
A repülőtéren rendelkezésre áll utasforgalmi épület, szálloda, étterem, szerviz, betonozott hangár, négyféle üzemanyag, éjjeli le- és felszállási lehetőség stb. Számos tekintetben jobb adottsággal rendelkezik, mint a nemzetközi forgalmat továbbra is lebonyolító repterek. A megye gazdasági és idegenforgalmi érdeke is azt kívánja, hogy ha ilyen kiváló adottsága van a csabai repülőtérnek, mint ahogy fentebb említettem, akkor a cél a fokozottabb kihasználás legyen, és ne a szolgáltatási kör csökkentése.
Ezek után szeretném kérdezni a miniszter urat, illetve államtitkár urat: hogyan kívánják biztosítani a békéscsabai repülőtér nemzetközi szerepét? Köszönöm. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem