FUTAKI GÉZA, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

FUTAKI GÉZA, DR. (SZDSZ)
FUTAKI GÉZA, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Mint tudjuk, a jövedéki szabályozásról és ellenőrzésről, valamint a bérfőzési szeszadóról szóló törvény szerint visszaélés jövedékkel bűntett elkövetésével vádolhatók azok a személyek, akik a jövedéki törvény megalkotása előtt, akár néhány évvel korábban vásároltak gázolajat és hto-t az Áfortól, illetve később a Moltól. Az említett felhasználók főként kertészek, zöldségtermelők, akik előre gondoskodtak a családi házuk és sokszor a fóliasátruk fűtéséről.
Mivel az Áfortól történő vásárláskor semmilyen igazolást, engedélyt, jegyet nem kellett felmutatni, a termelők joggal gondolták azt, hogy a vásárolt olajszármazékot szabadon fölhasználhatják.
A jövedéki törvény életbelépésével, valamint a Vám- és Pénzügyőrség Nyomozó Hivatala ellenőrzésével világossá vált számukra, hogy a néhány évvel ezelőtt betárolt, kertészetenként sokszor 50-100000l olaj nem használható fel a korábbi célra.
A kertészek így nagy pácban vannak, mert az olajat a korábbi áron eladni nem tudják, hiszen a százhalombattai kőolajfinomító, azt hiszem, 10 Ft/kg-ért vásárolja vissza az olajat, ráadásul a fuvarköltséget az eladónak kell viselnie, így azt a kis összeget is, amit az olajért kapnak, elviszi a fuvarköltség.
A hozzám eljuttatott iratok és egyéb tapasztalataim szerint a vámhivatal már foglalja le és szállíttatja el a termelőnél rekedt készleteket, s állapítja meg a 2-3 millió Ft-os úgynevezett veszélyeztetett fogyasztásiadó- és áfa-hiányt.
Elképzelhetik képviselőtársaim, hogy milyen érzés az, amikor két-három éve tartályokban levő olajkészletért a vámhivatal hat-hét tartálykocsival kijön, kiszivattyúzzák az olajat, elviszik magát a tartályt is, és vámraktárba helyezik el, és utána megkapják az értesítést arról, hogy több millió forintot be kell fizetniök az államkasszába. Természetesen ez egy gazdaság összeomlásához vezet. Így aztán a termelők értetlenül szemlélik az eseményeket, és rettegve várják, mikor jön a vámhivatal a készleteikért, amelyekért annak idején nagy árat fizettek, és tisztességes úton jutottak hozzá, mint említettem, az Áfornál vásárolták azokat.
Volt alkalmam, miniszter úr, néhány nappal ezelőtt elhangzott nyilatkozatát hallani a rádióban, de az elhangzottak nem nyugtattak meg sem engem, sem a kistermelőket. Szerintem ez az ország nem olyan gazdag, hogy rendkívül nehéz helyzetbe hozzon néhány ezer kistermelőt. Ők a bírság nagysága miatt valószínűleg csődbe fognak menni és a gazdaságuk összeomlik.
Kérdésem így miniszter úrhoz: hogyan kívánják megoldani a kistermelők problémáját? Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem