PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár:
PUSZTAI ERZSÉBET, DR. népjóléti minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A 177/1992-es számú kormányrendelet értelmében a közlekedési támogatási igényeket minden év február 15-ig kell benyújtani az önkormányzatokhoz. Az elbírálás és a támogatások kifizetése február 15. és április 30. között történik.
A többi, közlekedéssel kapcsolatos támogatási formával való összehangolás érdekében jelent meg ez, mint fő szabály. Ez a határidő azonban nem jogvesztő, mert hatályban vannak azok a rendelkezések is, miszerint az az évi támogatást a kérelem benyújtása időpontjától függetlenül, az év közben bekövetkező mozgáskorlátozottság eseteitől eltekintve, teljes összegben kell kifizetni. Ebben a közelmúltban a MEOSZ-szal is megállapodtunk. A Társadalombiztosítás Orvosszakértői Intézete főigazgatójának már korábban is jeleztük, hogy a bizottságok munkája több helyen is elhúzódik, noha a jogszabály lehetővé teszi az orvosi iratok alapján történő elbírálást is. Ezzel gyakran elkerülhető a mozgáskorlátozott személy utaztatása. Ugyanakkor a növekvő igények, a kérelmek elbírálása rendkívüli megterhelést is jelent.
Arról is tájékoztatom képviselő urat, hogy nemcsak Tatabányán, hanem Esztergomban is működik bizottság. A bizottságok kiszállásának természetesen alapfeltétele a személyi és tárgyi feltételek biztosítása, mely sajnos kívánnivalót hagy maga után.
A Népjóléti Minisztérium, a Belügyminisztérium felkérése alapján végzendő Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas megye köztársasági megbízottjának és a hivatalok szociálpolitikai osztályának ellenőrzése során kiemelten fogja kezelni ezt a kérdést.
A vizsgálat ez év március végéig történik meg. A tapasztalatok alapján kerül sor a szükséges intézkedések megtételére.
Ha a mozgáskorlátozott személy kérelmét 1992-ben benyújtotta, de vizsgálatára önhibáján kívül csak 1993-ban kerül sor, akkor az 1992-es évre visszamenőlegesen is jár a támogatás. Az orvosi vélemény kiadásáig az eljárást a jegyzőnek fel kell függesztenie. A kérelmet, az anyagi helyzet vizsgálata miatt, minden évben be kell nyújtani, s ha 1993-ban is megfelel a feltételeknek, a támogatás egész évre jár.
Köszönöm figyelmét, kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem