KELETI GYÖRGY (MSZP)

Teljes szövegű keresés

KELETI GYÖRGY (MSZP)
KELETI GYÖRGY (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Választókörzetemben működik a 110 éve alakult kisbéri önkéntes tűzoltó-egyesület. Tagjai állandó készenlétben állnak, hogy szükség szerint 16 településen védjék az emberi életet és az értékeket. Sok áldozattal járó munkájukra sajnos nagy szükség van, amit az is példáz, hogy tavaly 73 kivonulásuk volt - ami nem kizárólag tűzesetekhez, hanem például közúti balesetekhez is történt.
Az állami tűzoltóság szolgálatai legközelebb Komárom, Győr, Veszprém, illetve Székesfehérvár városokban működnek, ahonnan a kivonulásuk legalább 60 percet vesz igénybe, így érthető, hogy az önkéntes tűzoltók gyors helyszínre érkezése néha életeket és jelentős vagyont menthet meg.
Az önkéntes tűzoltók munkáját a lakosság nagyra becsüli és értékeli. Sajnos, a segítség, amelyre szükségük van, többségében anyagi jellegű - és erre a lakosságnak, illetve az önkormányzatnak egyre nehezebben van lehetősége. Éppen ezért azt kérdezem miniszter úrtól, van-e remény arra, hogy az önkormányzatok és a lakosság egyre nehezebb helyzetét figyelembe véve, a települések költségvetési támogatásaként az önkéntes tűzoltók segítésére legalább minimális költségvetési támogatást kapjanak - akár a költségvetés tartalékának terhére is.
Ehhez tartozik természetesen az, hogy ezt a pénzt nem tiszteletdíjra akarják fordítani, hanem tűzoltó-felszerelések, egyenruhák és egyéb más, a tűzoltáshoz nélkülözhetetlen eszközök beszerzésére.
Második kérdésem, hogy az önkéntes tűzoltók tűzoltó-gépjárműveinek kötelező felelősségbiztosítása - ami elég jelentős összeg - minden esetben csak az önkormányzatot terheli, vagy van-e mód arra, hogy a jövőben a Belügyminisztérium ezt vagy ennek egy részét átvállalja.
Hasonló módon tartozik a témához harmadik kérdésem is: az önkéntes tűzoltók gyakorlásai és kivonulásai alkalmával felhasznált üzemanyag térítésére tud-e a Belügyminisztérium vállalkozni, legalább annak egy részére.
Befejezésül azt szeretném elmondani, hogy a napokban a 24 óra című Komárom-Esztergom megyei újságban megjelent egy összefoglaló, amely azt mondja, hogy az önkéntes tűzoltó-egyesületek támogatás hiányában, fokozatosan elsorvadnak. A régi elvek szerint 67 település lenne köteles önkéntes tűzoltóságot szervezni, ezzel szemben a nyilvántartás szerint 56 helyen van önkéntes tűzoltóegység - de működéséről csak 45 helységben lehet beszélni.
Ezt nyomatékul szerettem volna elmondani, hiszen azt mutatja, hogy az anyagi támogatás hiányában ezek az önkéntes tűzoltók nem tudják teljesíteni önként, társadalmi munkában vállalt feladatukat.
Kérem miniszter urat a válaszra. Köszönöm. (Taps a bal oldalról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem