HORVÁTH LÁSZLÓ (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

HORVÁTH LÁSZLÓ (FIDESZ)
HORVÁTH LÁSZLÓ (FIDESZ) Köszönöm szépen, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! 1993. február 17-én kérdést nyújtottam be a miniszterelnök úrhoz a kormányzati ifjúságpolitikai intézmények láthatatlan átalakításának, átszervezésének tárgyában. Erre okot a kormányátalakítás ismert változásai adtak, hiszen mint az önök számára is ismeretes, dr. Horváth Balázs felmentésével egyidejűleg megszűnt az őáltala ez idáig ellátott tárca nélküli miniszteri poszt is.
Ismeretes az is, hogy eddig ehhez a miniszteri poszthoz kötődött nemcsak a sport ügyeinek, hanem az ifjúság ügyeinek kormányzati képviselete is. A helyzet tovább bonyolódik azzal, hogy dr. Horváth Balázs felmentéséig a Kormány ifjúságpolitikai kabinetjének elnöki teendőit is ellátta.
Azt is bizonyára tudják képviselőtársaim, hogy a kabinet a jogállásáról szóló kormányhatározat szerint nem csupán döntés-előkészítői, hanem például a központi ifjúsági alap vonatkozásában döntéshozói feladatokkal is ellátott testületként működött ez idáig.
1993. február 23-án hangzott volna el kérdésem, azonban a miniszterelnöki titkárság arra kért, hogy tekintettel a Kormány február 26-i ülésének napirendjére, halasszam el kérdésemet egy héttel későbbi időpontra.
Ennek a kérésnek eleget tettem, mert úgy gondoltam, hogy a kérésben benne van annak a lehetősége, hogy egy héten belül megnyugtatóan rendeződnek az általam felvetett kérdések, problémák.
Egy héttel később azonban külföldön tartózkodtam, így a mai napon tudom feltenni ezt a kérdést, és annyival tudom változtatni az eredeti kérdés címét, hogy most az ismert tényekkel együtt, azokat figyelembe véve, nem a kormányzati ifjúságpolitikai intézmények láthatatlan átszervezése tárgyában, hanem a kormányzati ifjúságpolitikai intézmények átláthatatlan átszervezése tárgyában teszem fel részben ugyanazon kérdéseimet, egy kérdéssel kibővítve azoknak a sorát.
Tehát kérdezem először a tisztelt államtitkár asszonyt, hogy 1993. április 13-15-e között kerül sor Bécsben az európai ifjúsági miniszterek IV. konferenciájára, melyen többek között a hazánkat is közvetlenül érintő, nagy jelentőségű ajánlások elfogadása várható. Kérdezem, hogy ezen a fontos eseményen ki fogja képviselni a Kormányt.
Mire terjed ki a magyar delegáció felhatalmazása? Ezzel összefüggésben kérdezem, ki fogja képviselni a továbbiakban a Kormányt ifjúsági ügyekben az európai kapcsolatrendszer vonatkozásában.
Másodszor: hogyan tervezik megváltoztatni a kabinet jogállásával együtt - ezzel összefüggésben - a központi ifjúsági alapnál elhelyezett 100 milliós nagyságrendű összeg felhasználásának rendjét.
Harmadszor: az ifjúságpolitikai kabinet eddig általános felhatalmazással rendelkezett az ENSZ gyermeki jogok nemzetközi egyezségokmányának hazai jogrendbe történő beillesztésével kapcsolatos kormányzati intézkedések összehangolására, a Kormány hároméves programja a gyermekek és fiatalok jövőjéért vonatkozásában pedig a szükséges tárcaközi koordináció elvégzésére.
Kérdezem, a jelen helyzetben hogyan valósul meg e feladatok kormányzati szintű irányítása, összehangolása, hogyan alakul e feladatok ellátásnak felelősségi rendje.
Kérdezem ezt különösen azért is, hiszen az említett ENSZ-konvencióval kapcsolatosan érintett deregulációs és kodifikációs bizottságot a Kormány több mint egyéves késéssel állította fel.
Negyedszer: kérdezem, hogyan módosul a miniszterelnöki hivatal ifjúsági koordinációs titkárságának feladata, mely eddig ellátta az ifjúságpolitikai kabinet titkársági teendőit.
(14.10)
Hogyan módosul Bárdos Balázsnak, a titkárságot felügyelő államtitkárnak a feladatköre, tekintettel arra, hogy ő látta el korábban az ifjúságpolitikai kabinet titkári feladatait. Zárójelben jegyzem meg, hogy most csak állandó meghívottja a humánpolitikai kabinet üléseinek.
Ezzel kapcsolatban még kérdezem, ha a feladatkörök változatlanul maradtak, hogyan valósulnak meg a humán- és ifjúságpolitikai kabinetben azok az érdekegyeztetési szempontok, melyeket az ifjúságpolitikai kabinetről szóló kormányhatározat második pontja tartalmazott. Idézem: "A kabinet tesz javaslatot az ifjúságpolitikai kérdésekkel kapcsolatos társadalmi, érdekvédelmi egyeztetések fórumaira."
Tisztelt Ház! Azért tartottam szükségesnek feltenni ezeket a kérdéseket, mert úgy vélem, hogy a Kormány a megalakulását követő időszakban. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idő múlását.) egészen a mai napig az ifjúságpolitikai intézmények állandóan változtak, és ezek a változások egyáltalán nem tették lehetővé a koncepciózus, megalapozott, a jogszabályokon alapuló munka elvégzését.
Félő, hogy miután az ifjúságpolitikai ügyek képviselete a kormányzati hierarchiában leértékelődött, hatáskörelvonásokon ment keresztül. (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi az idő múlását.) - mindjárt befejezem, elnök úr - s immár sokadik személyi változás következett be strukturális változásokkal együtt ezen a területen, félő, hogy az említett fontos feladatok végrehajtása további késedelmeket szenvedhet.
Köszönöm szépen figyelmüket. Várom a választ. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem