VARGA MIHÁLY (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

VARGA MIHÁLY (FIDESZ)
VARGA MIHÁLY (FIDESZ) Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt időszakban több hírforrásból is értesültünk arról, hogy a volt szovjet katonai ingatlanok környezetvédelmi munkálatai megfeneklettek. Ezek a munkák a szovjet csapatok kivonása után a tavalyi évben kezdődtek el nagyobb ütemben, és úgy néz ki, hogy a jelenlegi munkákkal, sajnos, pénz hiányában, le kell állni.
A miniszter úr számára nem kell részleteznem azokat a problémákat, gondokat, környezeti szennyezéseket, amelyeket egy-egy település megszenved. Ám most a munkák leállásának van egy sokkal nagyobb veszélye is. Nevezetesen az, hogy ezek a munkák, amit eddig elvégeztek, el fognak tűnni a pénzhiánnyal, a munkák leállásával.
Példaként hadd idézzek abból a levélből, amit a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség küldött a minisztérium számára ez év február 12-én:
"A felügyelőség területén öt olyan volt szovjet katonai bázis is van, amelynek környezetvédelmi munkálatainak befejezése elengedhetetlen. Ezek közé tartozik többek között a kunmadarasi repülőtér is. Az itt lévő szénhidrogén-szennyezés - magyarul az olajszármazékok, kiöntött olajak és kerozinok - veszélyezteti a térség vízellátó rendszereinek felszín alatti vízbázisát. A talajvízszennyezés igen erős, például a maximális ammóniumkoncentráció 5160-szorosan, a nitrit 314-szeresen, a cianid négyszeresen haladja meg a megengedett határértéket."
További problémaként említhetem, hogy az egykori laktanyák egyes épületeit az önkormányzatok lakásként hasznosítják anélkül, hogy ezeknek a lakásoknak vagy ennek a környezetnek az érdemi környezetvédelmi munkálatai megkezdődtek volna.
Kérdezem tehát a miniszter urat, mikor kerülhet sor egyrészt a munkák újraindítására, másik pedig, hogy milyen forrásból kívánja a tárca fedezni ennek a nagyon fontos környezetvédelmi munkának a költségeit. Tisztelettel várom válaszát!

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem