TÓTH TIHAMÉR, DR. munkaügyi minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

TÓTH TIHAMÉR, DR. munkaügyi minisztériumi államtitkár:
TÓTH TIHAMÉR, DR. munkaügyi minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A Munkaügyi Minisztérium ez év elején megkezdte a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992-es XXXIII. törvénynek a felülvizsgálatát. Ennek keretében felhívtuk valamennyi tárcát, hogy a törvény módosításával kapcsolatos javaslataikat tegyék meg.
Az észrevételeknek az összesítése, valamint a Munkaügyi Minisztérium eredeti módosítási elképzelései alapján az alábbi témakörök módosításait tervezzük.
A fizetési fokozatba történő besorolás feltételeinél felülvizsgáljuk a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő számítására vonatkozó szabályokat. Ebben a kérdésben elképzelhetőnek tartunk egy, a jelenleginél kedvezőbb szabályt, melynek alapján 1992. június 30-ig valamennyi munkaviszony időtartamát be kelljen számítani a besorolásnál.
A díjazási szabályok tekintetében a 13. havi illetményre vonatkozó szabályoknak a jelenleginél kimunkáltabb rendezését tervezzük. Ennek alapján álláspontunk szerint a törvénynek a tényleges munkavégzésre tekintettel differenciáltan kell értékelnie a közalkalmazotti jogviszonyban töltött időt.
A fegyelmi felelősség gyakorlati alkalmazása során olyan kérdések merültek fel, amelyek ezen intézmény további részletszabályainak a kidolgozását indokolják.
Mindez elsődlegesen azt jelenti, hogy új előírások beiktatásával igyekszünk tökéletessé tenni az eljárásra vonatkozó garanciális szabályrendszert.
A törvény végrehajtásának tapasztalatai alapján néhány jogintézménynél szükséges még egy-egy további önálló módosítás megtétele. Így például javasoljuk az alapszabadságra és a fizetési fokozat alapján járó pótszabadságra vonatkozó szabály módosítását, a közalkalmazotti igazolás tartalmi elemeinek kibővítését, valamint az F fizetési osztályba történő átsorolás szabályainak felülvizsgálatát.
A minisztérium rövidesen befejezi a módosítás normaszövegének megfogalmazását. A Kormány döntése a módosítások törvényjavaslatként történő benyújtásáról azonban a tervezet tárcaközi egyeztetésének eredményén túlmenően az érdekegyeztetéstől is függ. Ugyanis a törvény 4. szakasza előírja, hogy módosítás esetén az elképzeléseket, a javaslatokat a költségvetési intézmények Érdekegyeztető Tanácsában meg kell tárgyalni. Az érdekegyeztetési folyamat befejezése után várható a törvényjavaslat benyújtása az Országgyűlés elé.
Tisztelt Országgyűlés! Kérem a feltett kérdésre vonatkozó válaszom szíves tudomásulvételét. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem