POKORNY ENDRE (MDF)

Teljes szövegű keresés

POKORNY ENDRE (MDF)
POKORNY ENDRE (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárak létrejöttét lehetővé tevő törvény megalkotása a Magyar Demokrata Fórum programjának szerves része volt, és helyet kapott a Kormány megújhodási programjában is. Országgyűlésünk a 60/1991. évi, a társadalombiztosítási rendszer megújításának koncepciójáról és rövid távú feladatairól szóló határozatában pedig előírta, hogy - idézem -: "Ki kell dolgozni a nyugdíjpénztárak működésének és felügyeletének szabályozási keretfeltételeit."
Ezért mi sem természetesebb, mint hogy az MDF képviselőcsoportja örömmel fogadta a Kormány törvényjavaslatának benyújtását, és üdvözli az általános vita megkezdését.
Tisztelt Ház! A rendszerváltást megelőző 40 év alatt megfeledkeztünk a társadalmi önszerveződés és önsegítés intézményeiről, technikáiról. Nem pusztán arról volt szó, hogy az állam irtózott polgárainak minden olyan szerveződésétől, melyet nem ő ellenőrzött, s amely nem az ő kezdeményezésére jött létre. Nagyon is tisztában volt azzal, hogy ha polgárai megfogalmazzák és képviselik érdekeiket, ha meg tudják fogalmazni és ha képviselni tudják érdekeiket, akkor igen gyorsan a születése pillanatától életképtelen szocialista berendezkedés létjogosultságát vonták volna kétségbe.
A mindenkiről gondoskodó, paternalista állam kommunista látomása, még ha egyes képviselői rendületlenül hittek is benne, nem volt más, mint ideológiai érv az atomjaira bomlasztott társadalomnak e helyzetében való megtartására. Az állam gondoskodik a dolgozók - nem polgárok - egészségvédelméről - természetesen ingyenesen -, s ha a munkás a szocializmus építésében eltöltött évek után nyugalomba vonul, a bőven elég nyugdíjáról.
Bármiként is vélekedjünk a 40 év előtti történelmi korszakáról, pártkülönbség nélkül el kell ismernünk, hogy jelentős önszerveződő potenciál és technikai tudás halmozódott fel benne. A kontinuitás megszakadt, e képességek, készségek megsemmisültek. Az egész magyar társadalom feladata, hogy elsajátítsa, hogy újra tanulja e készségeket és képességeket.
A önkéntes kölcsönös biztosítópénztárakra akkor vár nagy jövő, ha a magyar társadalom tagjai felismerik, hogy az állam, a társadalombiztosítás nem képes és nem is feladata, hogy egy adott szint felett igényeiket kielégítse.
Az egészség magasabb szintű szolgáltatásaira, az időskori anyagi biztonság fokozására csak akkor lesz lehetőségük, ha önmagukat pénztárakba szervezik, s ha már egészségesen számolnak azzal, hogy betegek lehetnek és fiatalon számolnak azzal, hogy egyszer megöregszenek.
Tisztelt Ház! E törvényjavaslat elkészítése során a Kormány hatalmas előnnyel rendelkezett minden olyan ország kormányával szemben, melyben már létezik hasonló intézmény. Ez a későn jövők előnye.
A későn jövők tanulhatnak, és ezért elkerülhetik az előttük járók hibáit és tévútjait. A törvényjavaslat készítői jól alakították előnnyé hátrányukat, s így egy koncepciójában kimondottan jó törvény született. A hangsúly a koncepción van, mert mint jó néhány frakciótársam jelezte, az egyes részletkérdésekhez a Magyar Demokrata Fórum soraiból módosító indítványok benyújtása várható.
A törvényjavaslat például kivédi annak lehetőségét, hogy a munkaadók egyszerűen ellophassák munkavállalóik nyugdíjpénztárát, mint ahogy ez az Egyesült Királyságban megtörténhetett, s amelyre Robert Maxwell, a nem véletlenül rossz hírű sajtómágnás halála után derült fény.
Annak hangsúlyozása, hogy az előttünk fekvő javaslat kivédi a fenti lehetőséget, azért is fontos, mert egyes üzleti biztosítók és képviseletükben fellépők kísérletet tettek a sajtó hasábjain, hogy a közvélemény tájékozatlanságát kihasználva, félretájékoztassák. Egyes üzleti biztosítók és képviseletükben fellépők azért próbálják megtorpedózni ezt a törvényjavaslatot, mert üzleti lehetőségeiket féltik az új versenytársaktól.
Érveik szánalmasan gyengék, de nem ez a megfelelő hely és időpont megcáfolásukra.
Tisztelt Ház! Szeretnék kitérni arra, hogy véleményünk szerint milyen perspektívák állnak a létrehozandó új intézmény, a kölcsönös önkéntes biztosítópénztárak előtt.
Az egyszerűség kedvéért, meg azért is, mert adatok innen férhetők hozzá könnyebben, ismertetnék néhány adatot a nyugdíjpénztárakkal kapcsolatban. Az Egyesült Királyságban ma a nyugdíjasok 55%-a kap állami nyugdíja mellé magánnyugdíjat is, melynek 55 fontos heti átlaga alig marad el az egységes állami alapnyugdíj 54 font 15 pennys heti összegétől.
A magánnyugdíjat élvezők aránya '79-ben csupán 41% volt, és e tendencia, a magánnyugdíjat élvezők arányának növekedése rendületlenül folytatódik.
Az angolszász országok statisztikájából úgy tűnik, hogy az aktív korú munkaerő 50%-a körül van az a plafon, amely fölé a magánnyugdíjpénztárba belépők aránya nem emelkedik. Ennek oka, hogy az aktív korúak idősebb generációi azok - közeledve a nyugdíjaskorhoz -, akik belépnek egy pénztárba. Ha a magyar gyakorlat a fejlett világ mintáit követi - és ebben nem kételkedem -, hamarosan nálunk is százezerszámra lesznek nyugdíjpénztártagok.
Helytelen a pénztárakra csupán mint a szociális biztonságot erősítő intézményekre tekintenünk. A fejlett világban elsősorban a nyugdíjpénztárak a legnagyobb intézményi befektetők közé tartoznak. A gazdaság fejlődésében játszott szerepük jelentős, de ahhoz, hogy hazánkban is elfoglalhassák a fejlett országok gazdaságában játszott súlyukhoz hasonló helyüket, jó néhány évtizednek kell még eltelnie.
(10.50)
Nagyon fontos kitérni egy igen sokszor hangoztatott megjegyzésre. E szerint a törvényjavaslattal meg kell várnunk a biztosítási törvényt. Vitathatatlanul összefügg a kettő. Ugyanilyen joggal mondhatnánk azonban, hogy várjuk meg a nonprofit szervezeteket szabályozó törvényt, vagy a társadalombiztosításról szóló törvényt is.
E listát igen tisztelt képviselőtársaim bizonnyal még tovább tudnák gyarapítani, végül megállapíthatnánk, hogy minden mindennel összefügg. A Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja el kívánja kerülni azt a káoszt, amit e 3-4 törvény - ha nem több - együttes tárgyalása jelentene, és úgy látja, hogy nem okoz problémát, ha a pénztártörvény megelőzi a többit. Természetesen kívánatos, hogy a frakciók és az egyes képviselők rendszerszerűen, az ezzel összefüggő más meghozandó törvényekkel összhangban alakítsák ki álláspontjukat. Köszönöm a figyelmüket! (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem