CSAPODY MIKLÓS, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

CSAPODY MIKLÓS, DR. (MDF)
CSAPODY MIKLÓS, DR. (MDF) Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés!
A Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja nevében kértem szót. Az új magyar törvényhozás, működésének kezdetétől, a nemzeti függetlenség, a demokratikus jogállamiság, az európai normák és politikai elvek, a nemzetközileg általánosan elfogadott jogelvek és joggyakorlat követelményeinek legmesszemenőbb figyelembevételével végzi munkáját - alkotja a törvényt.
De alkotjuk a törvényt akkor is, ha éppen - mint a szóban forgó törvényjavaslat esetében is - nem szakmai és politikai viták nyomán kialakult koncepciót fogadunk el, majd annak nyomán a kész törvényszöveget szentesítjük, hanem hozzájárulunk ahhoz, hogy a Kormány nemzetközi egyezményt hirdessen ki, egy olyan egyezményt, amelynek elismerését, a hozzá való magyar csatlakozást a Magyar Köztársaság eminens érdekei, nemzetközi tekintélye felfogásunk szerint magától értetődően szükségessé teszi.
Ebben az esetben tehát nemzetközi megállapodás válik a magyar törvények szerves részévé. Az előttünk fekvő törvényjavaslat - amint arra már államtitkár úr is és más képviselőtársaim is utaltak - az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok védelméről szóló, Rómában 1950-ben kelt egyezmény és a hozzá tartozó kiegészítő jegyzőkönyvekben foglaltak kihirdetéséről szól, melyet a Magyar Országgyűlés a maga 57/1992. október 15-én kelt határozatával már megerősített, felhatalmazva egyidejűleg a Kormányt arra is, hogy a megerősítésről szóló okiratot az Európa Tanács főtitkáránál letétbe helyezze.
Az 1992. november 5-én megtörtént letétbe helyezéssel egy időben Magyarország arról is nyilatkozott, hogy elismeri az európai emberi jogi bizottság illetékességét, természetes személyek, nem kormányzati szervek és egyének csoportjait illetően is, valamint arról is nyilatkozott, hogy az egyezményben rögzített Európai Emberi Jogi Bíróság joghatóságát is elfogadja a dokumentumban és a csatolt kiegészítő jegyzőkönyvekben foglalt ügyekben.
Tekintettel arra, hogy az egyezmény és a kiegészítő jegyzőkönyvek a Magyar Köztársaság vonatkozásában a nemzetközi jog alapján eltérő időpontokban lépnek hatályba, a Kormány törvényjavaslata azt is pontosan meghatározza, hogy mely rendelkezések mely naptól lépnek majd hatályba.
Miután az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok védelméről szóló törvényjavaslat előterjesztését a Kormány részéről a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja örömmel és egyetértéssel üdvözli, frakciónk nevében támogatom a kihirdetésről szóló javaslatot, s kérem ebben a tisztelt Ház támogatását és egyetértését is. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem