TÓTH SÁNDOR (KDNP)

Teljes szövegű keresés

TÓTH SÁNDOR (KDNP)
TÓTH SÁNDOR (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A múlt heti külföldi utamon angol szakemberekkel találkoztam és többek között az energiapolitika is szóba került éppen Angliára vetítve. Politikusok voltak, ők elég nagyvonalúan és meglehetősen nagystílűen tárgyalták ezt a kérdést, de amikor az angol 35 bányáról szó esett, akkor kiejtették ugyanazt a bűvös szót, amit Pál László képviselőtársam, a fokozatosság elvét.
Mi kereszténydemokrata részről maximálisan egyetértünk azzal a módosítással, amit ő itt elmondott, tudniillik itt a bányatörvény kapcsán, de a múltkor az energia általános vitájában is elmondtam, hogy számunkra is csak egy megoldás van, valóban annak a racionális felmérése, ami ma most adott Magyarországon.
Tehát nem lehetünk ilyen formában… és Zsebők képviselőtársamat erősítem meg, hogy gondolkodjunk úgy egy alaperőműben, hogy ez bekövetkezzen-e most, vagy pedig egy távoli kérdés legyen? Mi is azt mondjuk, hogy lemondani nem lehet róla, és ebben Szalay képviselőtársamnak teljesen igaza van, nem lehet ezt a kérdést statikusan kezelni, viszont mi sem hisszük, hogy most alaperőműben, új alaperőműben vagy alaperőművekben lehetne gondolkodni.
(10.00)
Ezért vetettem fel a múltkor éppen az energiahordozók kapcsán például a lignitkérdést; olyan erőművekben gondolkodván, amely erőművek ugyan nem biztos, hogy korszerűek vagy a legkorszerűbbek, de olyan kisebb alaperőművekről beszéltem, amelyek korszerű felszerelése, technológiája például a légszennyezést minimálisra csökkentené vagy teljesen megszüntetné. Viszont mégsem tudjuk elképzelni azt, hogy a jelen adottságok, a jelen gazdasági körülmények között valami nagyobb alaperőműben gondolkodhatnánk most.
Felmerült azonban egy másik kérdés, amit Szalay képviselő úr is említett, de főleg úgy említette, hogy mennyi az ország jelenlegi villamosenergia igénye. Tudjuk, én is úgy tudom statisztikai mutatók révén, hogy valóban meglehetősen csökkenő tendenciát mutat, de ki tudja, hogyha az ipari emelkedés és fejlődés, továbbfejlődés révén újra előáll egy olyan helyzet, hogy több elektromos energiára van szükség, akkor készen kell állnunk, esetleg új alaperőművek nélkül is arra, hogy ezt a szintet teljesíteni tudjuk.
Tehát csak megerősítem Pál László képviselőtársamat: a fokozatosság, a bölcsesség, az okosság, a higgadtság ma a leginkább mérvadó és magyar viszonyok között nem is tudunk másképpen gondolkodni. Ebben az angol képviselő is megerősített engem, azt mondta nekem széttárt karral, hogy nézze, mi sem tudnánk mást csinálni. Köszönöm. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem