SZALAY GÁBOR (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

SZALAY GÁBOR (SZDSZ)
SZALAY GÁBOR (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Nagyon tisztelt Pap János Képviselőtársam! Igazán sajnálom, hogy most jelen pillanatban nem tudunk egy véleményen lenni, legalábbis teljesen. A megújuló energiaforrásokkal kapcsolatosan képviselőtársunk elmondott itt nekünk egy szintén nagyon népszerű és nagyon gyakorta hallott elméletet.
Én magam is abszolút barátja vagyok a megújuló energiaforrások kihasználásának, és mint azt a részletes vitában kifejtettem, igen fájlalom, hogy nem tudunk, vagy a jelen pillanatban legalábbis úgy tűnik, hogy nem tud különféle hitel-, adó- és vámkedvezményekkel ezeknek a technológiáknak vagy ezen technológiák gépi berendezései gyártásának a segítségére sietni, mert ez valóban szükséges lenne.
Mindamellett azonban nem szabad a mértéket eltévesztenünk. Itt van előttem maga a tájékoztató, a magyar energiapolitika tájékoztatója, és annak van egy táblázata, ami azt mutatja, hogy egyes országokban mennyi a megújuló energiák felhasználási részaránya az összes energiafelhasználáson belül.
Nos, ebből a táblázatból azt láthatjuk, hogy a világon körülbelül 3-4% között van az a részarány, amit ilyen szempontból a legelőrehaladottabb országokban a megújuló energiák képviselnek az energetikai mérlegen belül.
A táblázat körülbelül 10 országot mutat be. A sorrendben Franciaország van a leghátul 0,1%-kal, míg elöl Görögország és Spanyolország áll 3,2-3,3%-os részaránnyal - nyilvánvalóan elsősorban a napenergia-felhasználásnak köszönhető ez a jó részarányuk. Magyarország ezen a listán valahol a középen helyezkedik el, 2,2% részaránnyal.
Mindezzel két dologra szeretnék utalni. Az egyik az, hogy a jelen pillanatban sem állunk kifejezetten rosszul, mondhatni a mezőny közepén állunk a megújuló energiák felhasználási részarányát illetően. Ez nem azt jelenti, hogy nem kellene törekednünk javítani ezen a helyzeten. De a javítás azt jelentheti, hogy az évezred végéig, kellő optimizmussal nézve a jövőt, legfeljebb 3-4, maximum 5%-ban képzelhető el a megújuló energiák felhasználási részaránya a magyar energiamérlegen belül. Ez persze lehet lényeges, de azért az összképen belül mégis úgy gondolom, hogy nem meghatározó erejű.
Tehát mindent a saját súlyával kell mérni, és a saját jelentőségén kell értékelni. Ezért úgy gondolom, bár törekednünk kell arra, hogy például a szalmát vagy egyéb más, Pap János által említett megújuló energiaforrásokat is felhasználhassunk, azonban látni kell a korlátainkat, azt, hogy ez a magyar energiapolitika kardinális problémáit a belátható jövőn belül nem tudja megoldani. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem