PÁL LÁSZLÓ (MSZP)

Teljes szövegű keresés

PÁL LÁSZLÓ (MSZP)
PÁL LÁSZLÓ (MSZP) Köszönöm szépen, Elnök Úr! Elnézést, hogy itt a plenárison ilyen vita alakult ki, de azért nem szeretném szó nélkül hagyni Mádi képviselőtársam hozzászólását, mert valóban elterjedt az országban egy olyan vélemény, hogy rendkívül rossz a magyar gazdaság energiahatékonysága.
Ez valóban így igaz, abban az esetben, hogyha azt nézzük, hogy egy dollárnyi GDP előállításához mennyi energiát használunk. De ha elkezdjük naturáliában nézni, akkor ez így nem igaz, vagy legalábbis nem ennyire igaz, tehát nem szabad belőle olyan következtetést levonni, hogy ebben óriásiak a tartalékok. Vannak tartalékok, csak nem óriásiak.
Mondjuk egy jellemző példa: ha Magyarországon egy biciklit előállítunk, akkor körülbelül 5%-kal több energiát használunk fel a bicikli előállításához, mint mondjuk Olaszországban. Ugyanakkor a bicikli eladási ára nálunk körülbelül egyharmada az olaszénak, ennek megfelelően úgy tűnik, mintha mi háromszor annyi energiát használnánk fel egy bicikli előállításához, ami a GDP-re vetítve igaz, de biciklire vetítve nem. Tehát ebben a tartalékok sokkal kisebbek annál, mint ami elterjedt a közhangulatban, és kérem, hogy ezt is vegyék figyelembe. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem