KÓSA LAJOS (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

KÓSA LAJOS (FIDESZ)
KÓSA LAJOS (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tekintettel arra, hogy az általános vitában már elég részletesen elmondtam a FIDESZ által képviselt, az energiapolitikával kapcsolatos nézeteket, ezért a részletes vitában csak egy módosító indítvány mellett szeretnék szólni, nevezetesen amiről már több képviselőtársam - többek között Pap András, illetőleg Pál László - is megemlékezett, hogy vajon az Országgyűlés tudomásul veszi-e a Kormány által beterjesztett energiapolitikai koncepciót, vagy elfogadja azt.
A mellett szeretnék érvelni, hogy képviselőtársaim a mellett szavazzanak, hogy az Országgyűlés tudomásul veszi és nem elfogadja az energiapolitikai koncepciót.
Több érv is elhangzott már e mellett a módosító indítvány mellett, én csak kettőt szeretnék aláhúzni. Az egyik az az, hogy azokat az úgymond … politikai koncepciókat, tehát amelyeket a Kormány különböző témában benyújtott: távközlési koncepció, frekvenciafelhasználási koncepció, tehát vannak ilyen anyagok a tisztelt Ház előtt, ezeket a koncepciókat a képviselők által érdemben módosítani rendkívül nehéz, ugyanis műfajában nem olyan az anyag, ami lehetővé tenné, hogy ahhoz pontok szerint kapcsolódva a képviselők érdemi módosító indítványokat tegyenek.
A határozati javaslat természetesen más, de maga a koncepció - amennyiben a képviselők komolyan vennék azt, hogy ezt módosítani szándékoznak, leginkább egy új anyagot kellene írniuk, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi azt, hogy olyanképpen kezelje a tisztelt Ház ezeket a koncepciókat, mint a törvényeket, az országgyűlési határozati javaslatokat vagy az Országgyűlés által elfogadott irányelveket.
Éppen ezért azt gondolom, hogy ennek a műfajnak, anyagnak a szerkezetéhez és a jellegéhez inkább a tudomásulvétel a megfelelő és nem az elfogadás. Ez a formai része az érveknek.
A tartalmi érvek pedig: tekintettel arra, hogy nagyon sokan nemcsak ellenzéki, de kormánypárti padsorokból is különböző alapon bírálták ezt a koncepciót, én azt gondolom, hogy az energiapolitikai koncepció fogadtatásának, a benne érdemben felvetődött problémáknak a súlya és a sokfélesége sokkal inkább azt teszi szükségessé, hogy a Parlament ne elfogadja, és ezzel egy nagyon erős támogatottságot adjon az energiapolitikai koncepciónak, amire egyébként nincsen szüksége, mert a Kormány természetesen a saját maga által megfogalmazott koncepciót végrehajthatja, hanem egész egyszerűen a Parlament sokkal inkább csak tudomásul veszi, mintegy megvitatta, értékelte a Kormány által beterjesztett energiapolitikai koncepciót. Van a koncepciónak egy határozati része, amiről természetesen a tisztelt Háznak szavazni kell. Ez elég rövid, és ez műfajában is olyan, amihez érdemi módosító indítványok már csatolhatók - és ezek meg is történtek.
Összefoglalva: a FIDESZ azon a véleményen van, azt ajánlja a tisztelt Ház tagjainak, hogy szavazzák meg ezt a módosító indítványt, végül is a Parlament tudomásul vegye és ne elfogadja ezt a koncepciót. Köszönöm a szót. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem