DÉNES JÁNOS (független)

Teljes szövegű keresés

DÉNES JÁNOS (független)
DÉNES JÁNOS (független) Elnök Úr, köszönöm a szót! Tisztelt Országgyűlés! Tekintettel arra, hogy a részletes vitánál tartunk, és a téma, amivel foglalkozunk, címében viseli azt, hogy a felszólalások döntő többsége általános vita jellegű, a magam részéről sem tudom a tisztelt Házat ettől megkímélni. Tulajdonképpen az én mondanivalóm is általános vitának felel meg. Ennek ellenére az a célunk, hogy lehetőleg eljussunk a jelen ülésen a részletes vita lezárásáig.
Tehetjük ezt különösképpen azért, mert bizottsági szinten már mindenütt megtárgyaltatott a téma. Ha jól emlékszünk, eredetileg 549-es számon lett ez a problémafelvetés a tisztelt Ház elé tárva, és a mostani számból, a 6408-ból kitűnik, hogy mennyire megérlelt témáról beszélgetünk. Tekintettel arra, hogy különleges mélyponton lévő gazdaság állapotából kívánunk határozni energiapolitikánkról, azt hiszem, helyes, ha az energiafelhasználás oldaláról közelítjük meg.
A korábbi ipari szemlélet ugyanis tékozlóan bánt az energiával, nemcsak mennyiségi, hanem szervezési elképzeléseivel is. Tapasztaltam a gyógyszeriparból, hogy szinte tékozló könnyelműséggel bántak mindenféle-fajta energiával. Ebből felvetődik az a szemléletlehetőség is, hogy az energiafelhasználó szerint is lehetne árakat megállapítani. Nem tudom elképzelni, hogy azonos áron kellene fizetni egy nagymamának az olajárat, valamint egy pocsékoló gyógyszergyárnak az energiaárakat. Tekintettel arra, hogy a szemlélet általános, hiszen ha emlékszünk az elmúlt évek hatalmas tarlóégetéseire, akkor megjelenik előttünk annak a képe, hogy mennyire hasznosan lehetne - legalább is a szemléletét, a hogyanját, mikéntjét - kidolgozni a hulladékenergiáknak.
Speciálisan előnyös helyzetben vagyunk a geotermikus energiát illetően is. Ilyen szempontból is kellene egy egészségesebb szemléletváltás, és ha már ebben a szerencsés-szerencsétlen helyzetben vagyunk, hogy egy stagnáló gazdaság mélypontján alakítjuk ki a koncepciónkat, akkor erre is gondolhatunk. Számtalan lehetőség van például társadalmi szinten is megközelíteni ezt a kérdést. Hisz ma már mindenki gázzal óhajt tüzelni, ugyanakkor adott esetben, ahol a gázzal tüzelést szorgalmazzák, nincs meg hozzá a gazdasági lehetőség az illető család életszínvonalában sem, de a világért sem gondol arra, hogy esetleg olcsóbb energiával oldja meg háztartásának az energiaszükségletét. Tekintettel arra, hogy a gazdasági bizottság számos már megérlelt, megtárgyalt, megvitatott javaslatot nyújtott be a környezetvédelmi bizottsággal közösen, vele egyetértésben is, és miután úgysem kívánunk többre menni egy országgyűlési határozati javaslat létrehozásánál, úgy vélem, ajánlhatom az elnök úrnak a részletes vita mielőbbi lezárását. Gondolom, az utánam lévő felszólalók is csak általános jelleggel tudnak felszólalni, hiszen az adott téma megjelöléséből és címéből következik, hogy a tisztelt Ház nem kívánkozik a részletekbe belemenni. Köszönöm, elnök úr.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem