KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ)
KIS ZOLTÁN, DR. (SZDSZ) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Egy olyan törvénytervezetnek a módosítását tárgyaljuk, amely igen aktuális lett volna már az adótörvényekkel együtt. Két SZDSZ-es képviselő: Pelcsinszki Boleszláv és Futaki Géza volt bátor ezt benyújtani még elmúlt év novemberében, amikor ők joggal gondolhatták, és mi is talán vélelmezhettük volna, hogy ez meghallgatásra kerül, és az adótörvények csomagjában a földadó úgy jelenik meg, amely az igen rossz helyzetben lévő mezőgazdasági gazdálkodóknak segítséget nyújt további megélhetésükhöz.
Tudtuk, és mai napig is így van, hogy azok, akik a kárpótlás alapján földhöz jutottak, bizonyos ideig földadómentességet élveznek, azonban ez nem öleli föl természetesen az egész mezőgazdaságban dolgozók teljes vertikumát.
Ez a módosító indítvány is csínján bánt a földadóval mint jogintézménnyel: bár nem nagy költségvetési tételről van szó összességében, de mégsem célozta ennek teljes megszüntetését.
Három kiemelt területen kívánnak az előterjesztők módosítást. Mégpedig teljesen logikusan az első kitétel a május 31-ei dátum, amely a földhasználathoz kötné a földadó-fizetési kötelezettséget. Nyilván nem a tulajdonos fogja majd befizetni a földadót, hanem az, akinek használatában abban az időpontban föld van, és ez az időpont már a tavaszi munkáknak a megkezdése, tehát várható betakarításának a reményében és hasznának számításával számíthat egy bizonyos költséghányadra a használó.
Ezt a logikus módosító javaslatot a kormányzat is örömmel vette, és párhuzamosan benyújtott egy, majdnem szó szerinti hasonló módosító indítványt, amelyet aztán kisebb huzavona után visszavont. Én is nagyon helyesnek tartom, hogy ezt megtette. Ugyanis ennek kizárólag - az én meglátásom szerint - csak politikai célja volt, azért, hogy a Kormány bizonyítsa, hogy ő is foglalkozik ezzel a kérdéssel, bár jóllehet korábban erre semmiféle előrelépést vagy egyáltalán megoldási javaslatot nem tett.
Az előterjesztők célozzák a 18 aranykorona alatti földeknél a földadó megszüntetését, illetve a földadó-fizetési kötelezettségnek a törlését. Teszik ezt joggal, amikor olyan új szabályozás lépett életbe a költségvetéssel, amely a korábbi támogatásokat már nem az aranykorona-értékhez, hanem a területfejlesztéshez kötötte, így azok a mezőgazdasági termelők, akik korábban a hátrányos adottságok miatt, tehát a föld aranykorona-értékének alacsony volta következtében részesültek különböző támogatásokban, erre már nem számíthatnak, mert ez egy komplex újabb elosztási rendszerben kerül fölhasználásra a hátrányos helyzetű területek fejlesztésében.
Itt egy igen komoly anyagi hátránnyal kell számolniuk a korábbi szabályozással szemben. Ennek némi, egészen kicsi kis kompenzálását jelentené ez a célzott módosítás.
A harmadik, amelyet az előterjesztők úgy gondolnak, hogy meg kellene oldani, az időközben megalkotott és hatályba lépett agrárpiaci rendtartás kényszerítő szabályozással esetlegesen arra kötelezheti a termelőket, hogy bizonyos területeket vonjanak ki a művelés alól, piacszabályozási szempontból természetesen érthetően, logikusan és miáltalunk is támogatásra méltóan.
Érdemes-e akkor nekünk egy olyan politikai kockázatot vállalni, hogy az ilyen, termelésből kivont, és agrárpiaci rendtartás szerint nem kellően kompenzált és nem kellően elismert veszteséget még külön adótétellel is - bár tudjuk, hogy az egészen kicsi, de politikailag ennek súlya van - még mindig szankcionáljunk?
Úgy gondolom, hogy az előterjesztőknek ez az összefogott indítványa mindenféleképpen megfontolást igényelne, még akkor is, ha ezzel szemben kormányzati oldalról több aggály merül föl.
Az első az, hogy egy beállított költségvetésből kivonni bizonyos adótétel várható bevételeit nagyon kockázatos. Ez igaz. De ha ezt novemberben, vagy legkésőbb decemberben, amikor ezeket a törvényeket tárgyaltuk, így napirendre vettük volna, akkor ez azt hiszem, hogy megoldhatóvá vált volna, és nem lennénk most olyan kényszeredett helyzetben, hogy honnan vegyünk el pénzt, hogy azt a várható bevételt, amely egy ilyen törvény esetleges elfogadása miatt kiesne, valahonnan pótoljuk, és ki tudjuk egészíteni. Úgy gondolom, ez valamennyiünk felelőssége, és ezzel a földtörvény-módosító javaslattal való további időhúzás már életveszélyessé is válhat, hisz az idő szorít bennünket.
Ezért nagyon szépen kérném a tisztelt Ház képviselőit, hogy az általános vita után minél rövidebb és összefogottabb részletes vita lefolytatására kerüljön sor, hogy a jövő héten ebből a módosító javaslatból egy újabb törvénymódosítás megszülethessen. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem