TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Teljes mértékben egyetértek önnel abban, hogy a szilárd települési hulladék közszolgáltatása ügyében nagyon súlyos gondok merülnek fel. Ennek oka, hogy az elmúlt évtizedekben a szemételhelyezéssel kapcsolatban mindig a legegyszerűbb megoldások kerültek előtérbe - utalnék arra, hogy rendszerint a települések környékén lévő gödörbe helyezték el a kommunális hulladékot, ami nemcsak hogy a talajt és a talajvizet szennyezte, időnként öngyulladást is okozott, de be is teltek, valóban, ezek a szeméttelepek. Tehát a szemét mennyisége nő, a hulladéklerakók beteltek, és az ön által is említett 2862 nyilvántartott szeméttelepnek valóban csak mintegy 10%-a felel meg a közegészségügyi és környezetvédelmi előírásoknak.
Elöljáróban ezt szerettem volna elmondani.
Ami a szemétdíj-kintlévőséget illeti, ebben a Környezetvédelmi Minisztériumnak tulajdonképpen nincs kompetenciája. Tény azonban, hogy a kívánatos, a megfelelő színvonalú ártalmatlanítás feltétlenül többe kerül, mint az eddigi gyakorlat.
A Kormánynak abba nincs beleszólása, hogy milyen hazai vagy külföldi vállalkozó és milyen áron ajánlja fel a szolgáltatásait az önkormányzatoknak.
Ami a kérdéseket illeti:
Első kérdésére, ami a hulladékgazdálkodást rendező magas szintű jogszabály hiányát kifogásolja, szeretném elmondani, hogy ennek mindenképpen a környezetvédelmi törvényre kell épülnie. A környezetvédelmi törvényben kell ugyanis szabályozni azt a felelősségelvet, amely szerint a termék gyártóját nemcsak a termelés során képződő hulladékért, de a gyártmány hulladékká válásakor is felelősség terheli. A környezetvédelmi törvénynek tehát ezt először ki kell mondani, és utána kerülhet csak sor egy magasabb szintű hulladékgazdálkodási jogszabály megalkotására. Ez természetesen nem zárja ki azt, hogy közben a műszaki szabályozás és a hulladékgazdálkodási koncepció elkészítése folyjék - ez egyébként valóban a környezetvédelmi törvény után eszközölhető.
Ami a szelektív hulladékgyűjtést illeti: a szilárdhulladék-képződést ez csak mintegy 20%-kal csökkenti, tehát itt elsősorban az erőforrás-védelem és nem a hulladékmennyiség csökkentése a cél. Ettől függetlenül - hiszen közös érdek - támogatjuk a szelektív hulladékgyűjtést a környezetvédelmi alapból; a PHARE-programból, államközi segély és kedvezményes államközi hitelek is rendelkezésre állnak.
Ami a regionális hulladék-ártalmatlanítással kapcsolatos kérdését illeti, el kell mondanom, hogy a hazai geológiai adottságok miatt sem célszerű, hogy minden településnek külön hulladéklerakó helye, külön szeméttelepe legyen.
(14.50)
Éppen ezért mi már középtávon csak műszaki védelemmel, tehát szigeteléssel ellátott települési hulladéklerakókat tartunk elfogadhatónak. Az eddigi támogatások is minden esetben a regionális megoldásokat helyezték előtérbe, tehát ezeket preferáltuk, és ezen a következőkben sem kívánunk változtatni. Köszönöm szépen, és kérem válaszom elfogadását. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem