SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Teljes szövegű keresés

SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SCHAMSCHULA GYÖRGY, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Sajnálattal kell megállapítsam, hogy a képviselő úr által felvetett probléma valós, régebben ismert, és nehezen megválaszolható kérdés.
A Duna-Tisza közi hátságban mintegy tízezer négyzetkilométernyi területen a talajvízszint tartós süllyedése valóban több százezer ember életviszonyait és gazdálkodási körülményeit érintheti kedvezőtlenül.
A képviselő úr kérdésére válaszolva tájékoztatom a tisztelt Házat, hogy a minisztérium ismeri a térség helyzetét és veszélyeztetettségét. A régió vízháztartásának alakulásáról az első részleges tanulmány a környezetvédelmi, vízügyi, településkutató, mezőgazdasági, földtani szakemberek bevonásával 1990-ben készült el. Az első vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a kedvezőtlen folyamatokat részben az emberi beavatkozások, mint például a települések vízellátása érdekében végzett felszín alóli vízkitermelés, részben pedig a több éve tartó aszály idézték elő. Ezek következményei összegeződve mutatkoznak meg napjainkban.
A vizsgálatok eredményei alapján egyértelmű, hogy a felszín alatti vizek kitermelése tovább nem fokozható. Ahhoz azonban még további kutatások szükségesek, hogy a károsodás nélkül kitermelhető víz mennyisége pontosan meghatározható legyen.
Arra a kérdésre, hogy milyen lehetőséget lát a Kormány a probléma orvoslására, a válaszom annyi, hogy már bizonyos, hogy a vízhiányt a Duna-Tisza közötti hátságon elsősorban vízpótlással lehet megszüntetni. Ehhez további vizsgálatokat végzünk a Duna-völgyi főcsatorna üzemeltetésében, és a mezőgazdasági művelésben rejlő lehetőségek jobb kihasználása érdekében.
Megvizsgáljuk azt is, hogy a térségben milyen mértékben, és hol lehet vízvisszatartással elősegíteni a vízpótlást. A sürgető problémák ellenére nem javasolhatunk elhamarkodott döntéseket, mert az adófizető állampolgár pénzéből nem szorgalmazhatjuk túldimenzionált rendszer létrehozását.
Feltett szándékunk, hogy még ebben az évben a Kormány elé terjesztjük javaslatunkat a térség vízgazdálkodásának javítására, amelyhez kimunkáljuk a megvalósítás és üzemeltetés gazdasági feltételeit, beleértve a költségek megosztásának lehetőségeit is. Sajnos, azzal kell számolni, hogy nagyon magas költségekkel kell szembesülnünk.
Javaslataink kidolgozása folyamán továbbra is együtt kívánunk működni az érintett önkormányzatokkal, a társadalmi és érdek-képviseleti szervezetekkel, amelyek eddig is segítették a tényleges helyzet feltárását. Ennek kapcsán említem meg, hogy március 19-én, e héten, pénteken lesz Kiskőrösön egy nagy jelentőségű tanácskozás a képviselő úr kérdésében érintett témakörben, melyen a tárca több szakembere is részt vesz.
(14.40)
Bízom abban, hogy ez a tanácskozás, amelyen több képviselőtársam is közreműködik, elősegíti az érintettek számára elfogadható megoldás kimunkálását.
Kérem a képviselő urat a válasz elfogadására. (Taps a jobb oldalról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem