KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)

Teljes szövegű keresés

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP)
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! A törvénysértő módon elítéltek és személyes szabadságukban jogtalanul korlátozott személyek társadalombiztosítási és munkajogi helyzetének rendezéséről több kormányrendelet van hatályban. A kormányrendeletek a fenti időtartamokat nemcsak a nyugdíj szempontjából minősítették szolgálati időnek, hanem kimondták, hogy ezeket az időtartamokat munkajogi szempontból is munkaviszonyban töltött időként kell számításba venni.
Ezek a szabályok 1992. július 1-jéig összhangban voltak az addig hatályos Munka Törvénykönyvével, amely a munkaviszonyban töltött idő mértékéhez több juttatást is fűzött. Ilyen volt a szabadság mértékének megállapítása, illetve a jubileumi jutalom.
Megváltozott a helyzet 1992. július 1-je után. Az új munkatörvények, a Munka Törvénykönyve, a köztisztviselői, illetve a közalkalmazotti jogállásról szóló törvény a korábbitól és sajnálatos módon egymástól is eltérő módon rendelkeznek a munkaviszonyban töltött idő számításáról. Nagyon leegyszerűsítve: a Munka Törvénykönyve a más munkáltatónál fennállt munkaviszonyhoz csak akkor fűz előnyt, ha a munkavállaló áthelyezéssel változtatta meg a munkaviszonyát. A köztisztviselői törvény a legkedvezőbb, mert minden korábbi munkaviszonyt beszámít, a közalkalmazotti jogviszonyról szóló törvény pedig csak a közalkalmazotti munkahelyen töltött időt számítja be munkaviszonyban töltött időnek.
Mindebből némi logikai következtetéssel arra az álláspontra jutottunk, hogy a köztisztviselőket kivéve a munkavállalóknál, illetve a közalkalmazottaknál a munkajogi jóvátétel 1992. július 1-jétől nem érvényesülhet.
Ezek után meglepetés volt a számunkra a 174/1992-es számú december 29-én megjelent kormányrendelet, amelyik az 1951 és 1956 közötti időszakban politikai okból hátrányos megkülönböztetéssel járó katonai munkaszolgálatot teljesített személyek társadalombiztosítási és munkajogi helyzetének rendezéséről intézkedik.
Ez a jogszabály 3. §-ában kimondja, hogy munkajogi szempontból e szolgálat időtartamát munkaviszonyban töltött időként kell figyelembe venni.
Tisztelt miniszter úr! A kormányrendeletben foglaltakkal mi természetesen egyetértünk. A kérdésem mögött nemcsak a hátrányt szenvedettek sorsa van, hanem sokkal több. Ezért érdeklődéssel várom a válaszát a következő három kérdésre.
Szeretnék választ kapni miniszter úrtól arra, hogy ez a kormányrendelet, amelyik az új munkajogi szabályozás hatálybalépése után született, hogyan hajtható végre a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalóknál, hiszen az áthelyezés munkajogi fogalma ebben az esetben aligha értelmezhető.
A második kérdésem: hogyan lehet alkalmazni ezt a kormányrendeletet a közalkalmazottak esetén, hiszen ők feltehetően közalkalmazotti jogviszonyuk előtt teljesítettek munkaszolgálatot, illetve ugyancsak feltehetően közalkalmazotti jogviszonyuk a munkaszolgálat ideje alatt szünetelt. Az következik-e a hivatkozott kormányrendeletből, hogy a közalkalmazottak közalkalmazotti jogviszonya folyamatos akkor, ha munkaszolgálatot teljesítettek, de nem folyamatos akkor, ha például egy óvónő korábbi munkaviszonyát nem önkormányzati, tanácsi, hanem vállalati óvodában szerezte meg?
Végül harmadszor: Tompa Sándor képviselőtársammal együtt nemigen törekszünk arra, hogy elnyerjük a munkaügyi tárca negatív toplistáján a citromdíjat, nem tudom, hogy van-e önöknél ilyen. Mindenesetre az elmúlt időszakban több kérdést feltettünk önnek a munkaviszonyba számítható idő problémáival kapcsolatban, különös tekintettel a közalkalmazotti területre. Ön aggályainkat nem ítélte megalapozottnak. A kormányrendelet ismeretében azt szeretném megtudni, hogy ez a kormányrendelet azt jelenti-e, hogy az új munkajogi törvények a közeljövőben - az ön korábbi álláspontjától eltérően - mégis módosíthatók lesznek, ha nem is ellenzéki indítványra, mint azt mi kétszer is a közelmúltban megpróbáltuk, és annak során végre megnyugtató szabályozást nyer a munkaviszonyban töltött idő értelmezése, mind a Munka Törvénykönyve, mint a közalkalmazotti törvény hatálya alá tartozó munkavállalók esetében? Miniszter úr, várom a válaszát. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem