KARSAI PÉTER (MDF)

Teljes szövegű keresés

KARSAI PÉTER (MDF)
KARSAI PÉTER (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Miniszter Úr! Képviselőtársaim! Az elmúlt hetek, hónapok kétségkívül legsúlyosabb környezeti eseménye, a Duna elterelése miatt előállt és fenyegető veszély a Szigetközben. Miközben Dunacsunynál a felelőtlen emberi beavatkozás a felelős a környezet pusztulásáért, addig a Duna-Tisza közi hátság elsivatagosodásában a kényszerű emberi beavatkozás mellett az évek óta tartó kedvezőtlen aszályos időjárás okoz hamarosan ugyanolyan környezeti károkat, amelyek nagyságrendjükben a szigetközivel megegyezőek.
De miről is van szó? Az elmúlt 10-15 évben a Duna-Tisza közi hátság területén élők a talajvízszintek fokozatos csökkenését tapasztalták. Az utóbbi években a vízszintcsökkenés üteme gyorsult. A jelenség a Duna és a Duna-völgyi főcsatorna, illetve a Tisza közvetlen hatásterületét leszámítva szinte az egész Duna-Tisza közén észlelhető, igaz, nagyságát tekintve nem azonos mértékben.
A hátság legkiemelkedőbb területei, Kerekegyháza, Ladánybene, délebbre pedig Rém, Borota, Jánoshalma térségében helyenként a süllyedés a sokéves átlagértékhez viszonyítva ma már eléri a 4-5 métert is.
A területen élők és gazdálkodók szemszögéből a jelenség több, a gazdálkodási és létfeltételeiket igen kedvezőtlenül befolyásoló problémát eredményezett. A külterületen élő, így vezetékes vízzel el nem látható gazdálkodók vízhez jutási lehetősége lényegesen romlott. Az ásott kutak kiszáradtak, a csőkutakból vákuumszivattyúval a víz nem emelhető a felszínre.
A Duna-Tisza közén gazdálkodók megélhetéséhez jelentősen hozzájáruló szőlő-gyümölcsültetvények gyökérzete egy bizonyos határon túl már nem képes a csökkenő talajvízszintet elviselni, így az ültetvények leromlanak, a termés mennyisége és főleg minősége kedvezőtlenül alakul.
Az elsősorban talajvíz táplálta vízállásos területek eltűntek, az üdülést, a rekreációt szolgáló tavak vízszintje jelentősen csökkent, pl. Kunfehértót vagy a soltvadkerti Petőfi-tót említem.
A Kiskunsági Nemzeti Park területén található értékek egy része végveszélybe került. A szakemberek vizsgálatai, értékelése szerint a jelenlegi talajvízhelyzet kialakulásában a természeti tényezők és az emberi hatások közel fele-fele arányban játszottak közre. Az elmúlt tíz évben a Duna-Tisza közén a sokéves átlagértékhez viszonyítva egy, másfél év csapadékmennyiségének megfelelő a csapadékhiány. A talajvíz süllyedését eredményező emberi tevékenységek között a lakosság ívóvízellátását szolgáló rétegvíz-kitermelést, az erdőterületek növelését, a vízrendezés hatását, a mezőgazdasági termelés intenzívebbé tételét lehet megemlíteni.
E tényezők miatt a Duna-Tisza közi hátság területén kialakult és tendenciáját tekintve jelenleg is romló talajvízállapot több szempontból is igen aggasztónak ítélhető.
A csapadékszegény időjárás folytatódása esetén, ha csak a vízkitermelést nem korlátozzuk vagy a hiányzó vizet más módon nem pótoljuk, a folyamatos vízszintsüllyedés regionális mértékűvé válik, ami a természeti viszonyok lényeges átalakulását vonja maga után, és az itt élő több százezer ember létfeltételeit jelentősen rontja.
Az előzőkben vázolt folyamatok eredményeként elképzelhető, hogy jelentős, a Szigetközben előrejelzetthez hasonló mértékű környezeti, természetvédelmi problémákkal kell ebben a térségben szembenézni.
Ezen túlmenően a gazdálkodás feltételeinek romlása következtében az itt élők nagy részének megélhetése is veszélybe kerülhet, ami a régió lakosságmegtartó képességét nagymértékben csökkenti. Így tehát a kérdésem, vannak-e a Kormánynak megbízható ismeretei a Duna-Tisza közén kialakult helyzetről. Ha igen, milyen lehetőséget látnak a probléma orvoslására?
Várom válaszát miniszter úr, és köszönöm a figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem