KÁLMÁN ATTILA, DR. művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

KÁLMÁN ATTILA, DR. művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár:
KÁLMÁN ATTILA, DR. művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Kádár János-alapítvány tulajdonát képező, korábban Kádár János és felesége által gyűjtött magánkönyvtár állományát az Országos Széchenyi Könyvtár dokumentumforgalmi főosztálya - leltárjegyzék szerint - ideiglenes megőrzés és tárolás céljából vette át 1992. december 17-én. Az akkor született megállapodás jegyzőkönyvét felmutatom,… (Az államtitkár felmutatja a jegyzőkönyvet.) …amelyet az alapítvány részéről dr. Hársfalvi Rezső titkár és dr. Rőder Edit jogtanácsos írt alá.
Az állományt a tulajdonos kérésének megfelelően, kartondobozokba zárva és lepecsételve, jól védett helyen, rendszeres ellenőrzés mellett őrzik, egyelőre fél évig, 1993. június 16-áig. E szolgáltatásért az alapítvány a szerződésben megállapított összeget fizeti a könyvtárnak.
(14.20)
A könyvek jelenlegi, illetve jövőbeni használatával kapcsolatban semmilyen jogköre nincs sem az Országos Széchenyi Könyvtárnak, sem felügyeleti szervének, a Művelődési és Közoktatási Minisztériumnak. Nincs szó tehát a sajtószabadság megsértéséről.
Véleményem szerint a demokráciához az is hozzátartozik, hogy a tulajdonos, jelen esetben a Kádár János-alapítvány szabadon rendelkezzék tulajdonával. A képviselő úr aggodalmát akkor tartanám megalapozottnak, ha az Országos Széchenyi Könyvtár visszautasította volna az őrzési kérelmet. Vagy ha átveszi ugyan a könyveket, de azokat nem a tulajdonos akaratának megfelelően őrzi. Egyik esetről sincs szó!
Az Országos Széchenyi Könyvtár a fennálló jogszabályoknak megfelelően szakszerűen járt el, díjazás ellenében. A demokratikus folyamatok tehát nem szenvedtek csorbát.
Remélem, válaszom megnyugtatja mind képviselőtársaimat, mind a televízió nézőit. Köszönöm a figyelmüket! (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem