HASZNOS MIKLÓS, DR. (KDNP)

Teljes szövegű keresés

HASZNOS MIKLÓS, DR. (KDNP)
HASZNOS MIKLÓS, DR. (KDNP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Köszönöm a szót. Nagyon röviden: nagy örömömre szolgált, hogy ennek a kérdésnek s ennek az interpellációnak legalább ez az eredménye megvolt, hogy megjelent ez az összeállítás, és ezt minden képviselőtársam megkapta. Előttem ugyanis nyilvánvaló, hogy nem én vagyok az egyetlen olyan képviselő, akit a különböző területi önkormányzatok megkerestek azzal, hogy a privatizációban ugyan ígértek bizonyos változásokat, de hiszen mégsem történt semmi, tulajdonképpen utólag értesülnek arról, főleg nagyvárosi önkormányzatok panaszolták ezt, utólag értesülnek arról, hogy egyes budapesti központú országos állami vállalatok vidéki telephelyeit privatizálják.
Ezt az összeállítást most 5 perc alatt alkalmam volt átfutni, és azt mondom, hogy bárcsak minden úgy működne, ahogy itt leírva vagyon.
A konkrét kérdésem ugyanis az volt a miniszter úrhoz, hogy - amit ebben megvalósítva látok - az egyeztetés folyamatában kulcsszerepet tölt be az Állami Vagyonügynökség. Az önkormányzat maga nem tudja kikényszeríteni olyan értelemben a jogait, hogy post festa mindig a lezajlott események után értesül valamiről. De ha az átalakulást elhatározott vállalat megkapja az ÁVÜ-től azt az instrukciót, hogy akkor lehet érdemben foglalkozni az ügyükkel, ha egyben az önkormányzatot, a helyi önkormányzatot is bekapcsolták, akkor úgy hiszem, hogy joggal mondható el, hogy nem a nyilvánosság kizárásával és nem az önkormányzatok kárára történnek meg ezek a privatizációk. Nem jogszabályi előírás kell ehhez, nem törvény kell ehhez, hanem egyszerűen a folyamatban benne lévő Állami Vagyonügynökségnek kell ragaszkodnia ahhoz, hogy ezek az önkormányzatok és az ÁVÜ képviselőinek konzultációjáról megszületett 1. és 2. pontok a valóságban gyakorlatilag is megvalósuljanak.
Én úgy érzem, hogyha ez az anyag, amit most itt kézbe kaptunk, ez a valóságban is működik, akkor a kérdésem időszerűtlenné válik, de a jelenlegi jelzések még - lehet, hogy a múltra vonatkoznak -, amik számunkra jöttek, azok ezt még reális problémaként és reális kérdésként feszegették.
És néhány szót az értékkülönbségekről: az teljesen természetes, mindenki tudja azt, hogy más a piaci érték, más a könyv szerinti érték. De most nem akarok konkrét példákba belemenni, de olyan van, ahol igazságügyi könyvszakértői ingatlanértékelés - ami két évvel ezelőtt született - is lényeges eltérést mutat a jelenlegi, ÁVÜ általi, illetve az ÁVÜ által felkért szakértői értékbecsléssel.
Az önkormányzat most azt mondja ilyen esetben, hogy nem volt módja egyeztetni. Ha itt és ebben az anyagban leírtak - ismétlem - a gyakorlatban megvalósulnak, akkor lesz módja egyeztetni az önkormányzat eltérő értékbecslését, és nyilvánvaló, hogy a vitás kérdések tisztázása után nem fogja különböző negatív tendenciájú misztifikáció továbbra is körüllengeni a privatizáció kérdését.
Várom miniszter úr válaszát.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem