EKE KÁROLY, DR. (független)

Teljes szövegű keresés

EKE KÁROLY, DR. (független)
EKE KÁROLY, DR. (független) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Én nem az elmélet oldaláról kívánom megközelíteni ezt a kérdést. Azért vállalkoztam erre a felszólalásra, mert olyan képviselő vagyok, aki időnként elmegyek és meghallgatom a pereket, főleg azokat, amelyeknek az ügye talán éppen a fogadóórámon kezdődött el, és éppen én tanácsoltam, hogy hova forduljon az illető. Egy kicsit - hogy úgy mondjam - alulnézetben látom a bíróságok feszítő, nagy erőfeszítéssel járó munkáját.
Én azt látom, hogy a rendszerváltás szennyesét meg a magyar gőg produktumait odaterítettük a bírók elé, hogy bajlódjatok ti vele.
Sajnos, meg kell azt is állapítanom, hogy ezzel szemben a fizetésemelés körülbelül 50%-át máris elkoptatta az infláció, és lassan elkopik az egész.
Tehát amikor a saját egyéni élményeim és tapasztalataim alapján mondom itt a tisztelt Ház előtt: igenis szükség van, hogy megkönnyítsük a bírák dolgát, segítsük ahhoz a bírókat, hogy fel tudjanak készülni, és minőséget követeljünk, követelhetünk a bíróktól, mert bizonyos anyagi ellenszolgáltatást kaptak - nagyon nagy szükség van erre.
Én úgy látom, hogy köszönetünket kell kifejeznünk az ország bíróinak azért, hogy átvállalták és napról napra végzik ezt a nagyon nehéz és - hogy úgy mondjam - emberfeletti munkát.
Én jól tudom, hogy a nagy dolgok csendben születnek. Azt is tudom, és saját személyes tapasztalatomból is el merem itt mondani, hogy van olyan bíró is, aki kiabál, aki esetleg olyan szavakat is használ a páciensei előtt, amiket nem illene használni. De úgy érzem, hogy ez a mostani törvényjavaslat is ahhoz segíti a bírót, hogy minőségben jobbat tudjon adni, és ezt a minőséget a mi munkánk dömpingje ellenére is képes legyen magas színvonalon teljesíteni. Mert mi okozzuk ám a legtöbb bajt, kedves képviselőtársaim, a bíróknak is, mindenféle bírói szinten, hiszen ezek a törvények, amelyeket mi meghozunk, nem mindig olyanok, hogy az egyértelmű, és csak úgy egyszerűen alkalmazható legyen ott, a bírói tárgyalóteremben.
Ilyen szempontból én, amikor elfogadásra ajánlom ezt a törvényjavaslatot, akkor úgy érzem, hogy ma a bírók megbecsülését jelenti a döntésünk, hogyha megszavazzuk, és úgy érzem, hogy azokat az elméleti vitákat, amelyek folynak, és itt a teremben is elhangzottak, folytassák le a képviselők szintjén, a bírók meg csinálják a dolgukat, mert reszketek egy kicsit attól: mi lesz, hogyha az illetéktörvény elfogadásra kerül, hogy lesz akkor, hogy jutnak oda az emberek a bíróhoz, tudnak-e fellebbezni, vajon mi lesz velük? Egyelőre megy a bíróságok munkája, és egyelőre a saját tapasztalatomból merem azt mondani, hogy jó úton járnak, az emberek tisztessége azért a bírói tárgyalóteremben jelen van.
Én úgy gondolom, az, hogyha a bíró nem a hivatalában készül fel a következő napi tárgyalásra, hanem esetleg egy könyvtárban, vagy a pszichológiának valamelyik tudományos eredményét veszi igénybe, vagy a szociológiának bizonyos kérdéseit tanulmányozza ahhoz, hogy hogyan tudja az indulatokat levezetni a tárgyalóteremben, az a munka minőségét szolgálja.
(18.00)
Úgy érzem, hogy ez a törvényjavaslat is a bírói munka minőségét szolgálja, ezért elfogadásra ajánlom kedves képviselőtársaimnak. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem