LUKÁCS TAMÁS, DR. (KDNP)

Teljes szövegű keresés

LUKÁCS TAMÁS, DR. (KDNP)
LUKÁCS TAMÁS, DR. (KDNP) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Bátorkodom elnézést kérni Darvas Iván képviselőtársamtól, hiszen kormánypárti képviselő lévén bátorkodom támogatni a szerződés jóváhagyását a magyar Parlamentben. (Taps és közbeszólások a jobb oldalon: Éljen!)
Teszem mindezt azért, mert én úgy gondolom, hogy itt elvek, elméletek, gondolkodások csapnak össze akkor, amikor egy szerződésből egy elemet valaki kiemel, és azt az egy elemet próbálja vizsgálni anélkül, hogy az egész szerződést vizsgálná. Mert a mai pártok - akik ebben a Parlamentben ülnek, mindegyik - a választásokon hivatkozott az európaiságra.
De végiggondolták-e, hogy mit jelentett az európaiság? Az európaiság azt jelentette az általunk vitatott kérdésben, hogy Robert Schuman ki merte mondani azt, hogy az egyik nacionalizmussal szemben nem lehet másik nacionalizmust állítani. Az európaiság és az európai gondolkodás azt jelentette, hogy ha Robert Schuman hasonlóképpen gondolkodott volna, akkor ma a németek és a franciák Elzász-Lotharingia területi hovatartozásáról vitatkoznának, és nem abban az állapotban létezne Európa, ahogy ma létezik.
Tehát a kérdést akként is megfogalmazhatom: Akarunk-e európaiak lenni? Márpedig ha akarunk európaiak lenni, akkor nem kizárólag a 2. szakaszt vizsgáljuk, hanem a 2. szakaszt egybevetjük a 9. szakasszal és egybevetjük a 17. szakasszal, és akik a szerződést nem szavazzák meg, azok azt nem szavazzák meg, hogy ne lépjen hatályba a Magyar Köztársaság Kormánya és Ukrajna között a kisebbségi jogok védelméről szóló jegyzőkönyv és egyezmény. (Közbeszólások középen: Nem erről volt szó.) Hiszen én úgy gondolom, hogy egy szerződésből egy elemet kiragadni, és ezt az egy elemet tévesen beállítani - nagyon téves következtetésekre vezethet, és arra vezethet, hogy hangulati elemekkel föl lehet korbácsolni érzelmeket, hangulati elemekkel föl lehet korbácsolni olyan dolgokat, amelyek a valóságnak nem felelnek meg.
Hiszen a kérdés az, hogy történik-e itt joglemondás, és a kérdés az, hogy minden állam esetében ugyanez az elv alkalmazható-e?
Hölgyeim és Uraim! Azt hiszem, hogy az elv: igen, a kivitelezés formája: nem. Hiszen Ukrajna területi történelme eltér a környező államokétól. Tehát ebből az is következik, hogy itt a kétoldalú szerződés egyéb jogi kérdéseket is felvet, és én úgy gondolom, hogy föl sem merülhet jogi értelemben a joglemondás kérdése, és ezért én támogatom azt, hogy egyértelművé tegyük Csapody Miklós képviselőtársunk indítványát.
Tisztelt Ház! Én úgy gondolom, hogy az országgyűlési határozat a szerződés egészéről kell hogy szavazzon. A kérdést feltehetem úgy, hogy kívánjuk-e a következő választáson is azt hirdetni, hogy Európába kívánunk menni? Köszönöm szépen. (Nagy taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem