CSAPODY MIKLÓS, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

CSAPODY MIKLÓS, DR. (MDF)
CSAPODY MIKLÓS, DR. (MDF) Köszönöm a figyelmet… Ez a javaslat nem a szerződés lezárt szövegéhez kapcsolódik: nem a keretes részhez, tehát nem a szerződés fő szövegéhez és nem is a hozzá kapcsolódó nyilatkozathoz csatlakozik az én javaslatom, hiszen abban változtatási lehetőség immár nincs. Tehát nem a jogi kötelezettséggé emelt kisebbségvédelmi rendelkezésekhez és nem a fő szöveghez, hanem pusztán a fedőlaphoz csatlakozik, ami a kihirdetésre vonatkozik.
Itt, az indoklásomban, idézem azokat a törvényeket, amelyek argumentációmul szolgálnak - hasonlóan ahhoz a módosító javaslathoz, amelyhez én csatlakozó módosítványt nyújtottam be. Ez - hozzám hasonlóan - emlegeti a '947-es XVIII. törvényt, ismerteti, illetve idézi az ENSZ alapokmányát, a Helsinki Záróokmánnyal és a Párizsi Chartával együtt, és itt az, amit én hozzáteszek még: E nemzetközi szerződések a határok kérdésén túlmenően részletesen szabályozzák az erőszakkal való fenyegetéstől és az erőszak alkalmazásától való tartózkodás kötelezettségét, valamint az esetleges viták békés rendezésének lehetséges módozatait is az V. cikkelyben, tehát miután a jelen szerződés a felsorolt dokumentumokkal összhangban áll, az Országgyűlés lényegében tudatában van annak - ahogy ez a fő szövegben szerepel -, hogy ez a szerződés joglemondást nem tartalmaz, ellenkezőleg, magában foglalja a dokumentumban rögzített elvek egészét.
Javaslatom tehát értelmezi a szerződésben foglaltakat, ami a nemzetközi ratifikációs gyakorlatban nem ritka - és úgy látszik, jelen körülményeink között ez nálunk szükséges. Lehetővé teszi egyúttal azt is, hogy ha késve is - de talán még időben - világossá tegye, egyértelművé és nyilvánvalóvá tegye azt, hogy a szerződés - mint említettem, összhangban a nemzetközi szerződésekkel - értelmezésemben joglemondást nem tartalmaz. Köszönöm, hogy meghallgattak, javaslatomhoz pedig kérem a tisztelt Ház támogatását. (Gyér taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem