HACK PÉTER:, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

HACK PÉTER:, DR. (SZDSZ)
HACK PÉTER:, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azért kértem szót, mert egy jogi kérdésben alakult ki vita Szabad György és Kóródi Mária között, egy olyan jogi kérdésben, amelyben az itt elhangzottak alapján bizonyos tisztázatlanságok fedezhetők fel.
Az első elem, amire szeretnék utalni, hogy a vita nem az Országgyűlés és a fővárosi közgyűlés között van, hanem a vita a fővárosi közgyűlés és a Kormány között van.
(17.20)
A fővárosi közgyűlés kötelezettségét és jogát a jelen Országgyűlés által elfogadott fővárosi törvény írja elő. Ezen törvény, amit mi fogadtunk el óriási többséggel, a Kormány előterjesztése alapján, ez kötelezte a fővárost arra, hogy egyeztessen olyan kérdésekben, amely a főváros és az önkormányzat tevékenységére vonatkozik.
Ennek az egyeztetési kötelezettségnek a Kormány nem tett eleget. A fővárosi közgyűlés a főpolgármester urat azért kérte fel, hogy forduljon az Országgyűléshez, mert a Kormány már kiadta a kezéből, anélkül, hogy ezt az egyeztetési kötelezettséget, a végső variáció vonatkozásában teljesítette volna.
Tehát törvényt sértett a Kormány, amikor benyújtotta ezt a javaslatot az előzetes egyeztetés nélkül, és ezt kérte, ezt sérelmezte a főpolgármester a testület megbízásából.
Ugye, azt a jelenlévők között nem is kell említenem, hogy ugyanúgy, ahogy az Országgyűlés egyetlen bizottságának nyilatkozata nem pótolja az Országgyűlés határozatát, ugyanúgy a fővárosi képviselő-testület egyetlen bizottságának állásfoglalása nem pótolja a közgyűlés egészének állásfoglalását, a közgyűlés pedig a közgyűlés működési szabályzatában elfogadott módon ülésezik és tárgyalja a kérdéseket. Amit május elején megkapott, azt a megfelelő előkészítéssel csak később tudja tárgyalni, ezeket a részletszabályokat én sem ismerem, ezért ebben nem megyek bele vitába.
De tény az, hogy a Kormány a benyújtás előtt a törvényi kötelezettségének nem tett eleget. A végső variációról a fővárosi képviselő-testület nem nyilváníthatott véleményt, ezt sérelmezte a képviselő-testület, ezt tolmácsolta a főpolgármester úr az Országgyűlés elnökének, csak a törvényességet kérte tehát számon a fővárosi képviselő-testület. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem