EÖRSI MÁTYÁS, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója:

Teljes szövegű keresés

EÖRSI MÁTYÁS, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója:
EÖRSI MÁTYÁS, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Úgy érzem, hogy Salamon László, amikor ismertette a bizottságban folyó vitát, egy fontos körülményről elmulasztotta tájékoztatni a Házat. Ezért engedjék meg nekem, hogy én ezt helyette megtegyem.
Úgy érzem, hogy a bizottsági vita során egy olyan eset történt, amely eddig példa nélkül áll a költségvetési viták bizottsági folytatása során. Az történt ugyanis, hogy a bizottsági vita kellős közepén Salamon László úr, a bizottság elnöke azzal az ügyrendi javaslattal élt, hogy a bizottság hagyja abba a törvényjavaslat érdemi vitáját, és ehelyett pusztán arról szavazzon, hogy a javaslat általános vitára bocsátható-e vagy pedig sem. Az ellenzéki képviselők tiltakoztak ez ellen, mert eddig minden alkalommal, amikor a bizottság a költségvetési törvényjavaslatot tárgyalta, akkor érdemben szokta a bizottsági kompetenciába tartozó költségvetési bevételek és kiadások összegeit elemezni. Azonban hadd tegyem hozzá, megértem Salamon László képviselőtársamat, aki a vita elhalasztását javasolta és egy gyors szavazásra kívánta vinni a dolgot.
Emlékszünk a tavalyi költségvetési vitára, ahol az ellenzéki képviselők számtalan kérdést tettek föl a Kormány képviselője számára. A Kormány képviselői ezekre a kérdésekre vagy egyáltalában nem tudtak válaszolni, vagy pedig nem kielégítően tudtak válaszolni. És talán emlékezhetnek képviselőtársaim arra, hogy tavaly az ellenzéknek sikerült néhány kormánypárti képviselőt is meggyőznie arról, hogy az előterjesztett törvényjavaslat nem felel meg a követelményeknek, ezért tavaly a bizottság többsége is a törvényjavaslat általános vitára való alkalmatlansága mellett foglalt állást. Ezúttal is hasonló esetnek lehettünk szemtanúi. Amikor a bizottsági vita elkezdődött, lehetett látni kormánypárti képviselőink szemében az elszántság tüzét, hogy támogatni fogják a törvényjavaslatot; de ahogy egyre több kérdés merült fel és ahogy a Kormány egyre kevésbé tudott megbirkózni ezekkel a kérdésekkel, ez a tűz kialudni látszott kormánypárti képviselőink szemében, s megint fönnállt a veszély, hogy sikerül meggyőznünk néhány kormánypárti képviselőt arról, hogy helytelen lenne, ha a törvényjavaslat mellett szavaznának. Úgy ítélem meg, ha a vitát le tudjuk folytatni érdemben, akkor módunk lett volna arra, hogy megint néhány kormánypárti képviselőt meggyőzzünk; és hogyha nem vagyunk kénytelenek nélkülözni a FIDESZ szavazatait, akkor adott esetben többségi előadóként tudtam volna elmondani, hogy az alkotmányügyi bizottság nem támogatta a törvényjavaslatot.
Salamon László úgy fogalmazott - és én ezzel egyetértek - a többségi előadói véleményében, hogy a Kormány képviselői "megpróbáltak" válaszolni a képviselők kérdésére. Valóban így történt, megpróbáltak - de számtalan esetben ez, sajnos, nem sikerült nekik.
Az a gondom, ha én most minden olyan tételről beszámolnék a Háznak, amely az alkotmányügyi bizottság ülésén fölmerült és amelyek tekintetében nem kaptunk megfelelő választ, akkor rendkívül hosszúra nyúlna a kisebbségi előadói beszédem. Ezért kérem, nézzék el nekem, hogy én most csak azokat az összegeket említem meg és azoknak a helyeit, ahol ezek a kérdések fölmerültek, és módom lesz majd arra, hogy a frakció nevében egy másik felszólalásban részletesen is ismertessem azokat a problémákat, azokat az érveket és ellenérveket, amelyek fölmerültek.
Nos, a bizottságban a szabaddemokraták és a szocialisták képviselői a következő tételekkel kapcsolatban vetettek föl észrevételeket, amelyekre nem kaptak megfelelő választ, néhány esetben semmilyen választ nem kaptak: az Országgyűlés számára 200 millió forint; Alkotmánybíróság 300 millió; Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatal 300 millió; Nemzetbiztonsági Hivatal 51 millió; Információs Hivatal 23 millió; Hadiipari Hivatal 42 millió - kiegészítésképpen mondom el, mert látom, hogy miniszter úr jegyzetel: egész évben 84 millió volt számukra előirányozva, félévben megszűntek, de nem lett csökkentve a költségvetés -; Hungária Tv Alapítvány 860 millió; esztergomi papi szeminárium helyreállítása 394 millió - csak a rend kedvéért említem meg, hogy ezt egy kormánypárti képviselő vetette föl, a nevét nem említem, mert nem szeretném, ha bajba kerülne… (Szórványos derültség.) -; végül a számvevőszéki jelentésből is kitűnően 1 milliárd forint a büntetés-végrehajtásnál - ugye, mint kiderült, ezt az általános tartalékból kellett volna fedezni, most ide került az Igazságügyi Minisztérium alá, de nem csökkentették a másik oldalon, tehát nem lehet tudni, hogy most ezt kétszer kívánják-e elkölteni vagy mi lesz ennek a sorsa.
Tisztelt Országgyűlés! Befejezvén kisebbségi előadói véleményemet, szeretném fölhívni a figyelmüket arra, hogy ezek az összegek, amelyeket most itt felsoroltam, ezek nem ezeknek a költségvetési helyeknek a kiadási oldala, hanem ezek, amelyeket említettem, a '93-as költségvetésben megállapítotthoz képest többletkiadás! Tehát amikor arról beszélünk, hogy a költségvetés nagy bajban van, amikor arról beszélünk, hogy a költségvetés összeomlott, és arról beszélünk, hogy az állampolgároknak meg kell húzniuk a nadrágszíjat, mert az ország ekkora nagy bajban van - akkor úgy vélem, elfogadhatatlan az, hogy a '93-as költségvetéshez képest - amit én felsoroltam, ez közel 3 milliárd - hárommilliárd forint többletkiadást talált a Kormány különböző kormányzati szervek támogatására!
Szeretném fölhívni a figyelmüket, hogy az alkotmányügyi bizottság kompetenciájába tartozó intézmények nem a költségvetés legkiadásigényesebb fejezetei, ezért én azt gondolom, ha ezekben a fejezetekben 3 milliárd forint nagyságrendű többletkiadást találunk az 1993-as, a megbukott költségvetéshez képest, akkor úgy gondolom, indokolt, hogy a bizottság kisebbsége, adott esetben a szabaddemokraták és a szocialisták képviselői nem támogathatták ezt a javaslatot. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem