KOVÁCS PÁL, DR. (MSZP)

Teljes szövegű keresés

KOVÁCS PÁL, DR. (MSZP)
KOVÁCS PÁL, DR. (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr. A lényeg az, hogy megkaptam a szót. Én ugyanis nagyon könnyű helyzetben vagyok most, reagálandó Deutsch Tamás felszólalására. Ő azt mondta, hogy az én felszólalásom egyik megjegyzését nem érti. Tényleg nem érti, egyetértek vele. (Derültség.)
A helyzet ugyanis az, hogy sokféle önkormányzat létezik a világban, már tudniillik tb.-önkormányzat, hat-nyolc típusa van ennek. Van valóban olyan típus is, amelyben részvevők például a kórházak képviselői, egészségügyi szakmák képviselői, van, ahol úgy mondják, hogy reprezentatív lakossági csoportok képviselői, és vannak olyanok is, ahol ezek nincsenek bent.
A mi törvényünk, amely az önkormányzatok tartalmát leírja, egyértelműen a társadalombiztosítás teherviselőiről, a járulékfizetőkről szól. Ez azt jelenti, hogy másoknak nincs helye egy ilyen konstrukciójú tb.-önkormányzatban. Tehát a helyi önkormányzatok érdekvédelmi szervezetei - hát szervezetei, országos szervezetei - azok nem járulékfizetőket képviselnek.
Ez az egyik.
A másik pedig az, amiről én szóltam az első felszólalásomban, hogy a helyi önkormányzatok úgy jelennek meg, mint az egészségügyi intézmények tulajdonosai. Ebből következően nekik egy ilyen konstrukciójú önkormányzatban nincs helyük. Úgy jelennek meg, mint egy másfajta érdekeltségű fél. Előfordulhat egy olyan önkormányzat is, amelybe belefér, de ahhoz egy új törvényt kell csinálni.
(18.40)
Ehhez a törvényhez nem lehet applikálni azt a fajta megoldást, amelyet ez az előterjesztés előirányoz.
Abban is igaza van Deutsch Tamásnak, hogy a választáson, május 21-én pusztán a munkavállalói érdekképviseletek jelöltjeire szavazott az állampolgár. De az nem mindegy, hogy utólag módosítunk-e egy választásra vonatkozó törvényt, illetőleg egy testületet módosítunk-e a választás után vagy sem. A testület egésze a fontos, az azon belüli viszonyok a fontosak és ezeknek a módosítására lett volna másfél évnyi idő, nem kellett volna ezt a választás utánra hagyni. Pusztán ennyi az, amit a felszólalásához hozzáfűzni kívántam. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem