HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)
HACK PÉTER, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Deutsch Tamás azzal kezdte felszólalását, hogy félreteszi az eredetileg megírt szövegét, és néhány reakciót kell elmondania. Ezen reakciók közben megtisztelte mondanivalómat is, kommentárjaival.
Azzal szeretném kezdeni, hogy nagy bátorságra vall, ha valaki olyasmiről nyilatkozik, amiről nem tud. (Derültség.) Ugyanis Deutsch Tamás nem volt ott a bizottság ülésén, és a FIDESZ egyetlen képviselője sem volt ott a bizottság ülésén, amikor vitatkoztunk erről a javaslatról. Nem az én fejemben csúszott össze két javaslat, hanem a vitán volt erről - a két javaslat különbségéről - szó. Nem is a módosító indítványról, hanem arról, hogyan viszonyul Grezsa Ferenc, Pokorny Endre és Frajna Imre javaslata a Kormány szándékaihoz, a Kormány által beterjesztett elvi állásfoglaláshoz.
Én a vitában felvetettem - és Grezsa Ferenc meg tud erősíteni, mert ő ott volt -, hogy ez a javaslat, amit Frajna Imre is jelez, vagy jegyez az aláírásával, a Kormány szándékait akarja megvalósítani. Grezsa Ferenc - valószínűleg szó szerint tudom idézni - azt mondta, hogy azon nem kell csodálkozni, ha egy kormánypárti képviselő a Kormány szándékait akarja megvalósítani. Tehát ez a javaslat, amiről most vitatkozunk, a Kormány szándékait nem az én fejemben akarta megvalósítani, hanem az előterjesztők szándéka szerint is. S ezen én valóban nem is csodálkozom - ha kormánypárti képviselők ezt akarják elérni -, azon csodálkozom, hogy Frajna Imre is aláírta ezt a javaslatot.
Azt, hogy nemcsak a vitában nem volt egyértelmű, mit akar ez a javaslat, bizonyítja szintén az a levél - amit az alkotmányügyi bizottságban kézhez kaphattak volna képviselőtársaim, ha ott lettek volna -, amelyben az ÉT munkaadói oldala soros elnöke fejti ki a véleményét.
És ebben a levélben szó szerint az szerepel, hogy egy ilyen konstrukció az önkormányzati irányítás értelmét alapvetően kérdőjelezné meg, félrevezető színjátékká minősítve a több mint 800 millió forintba kerülő választásokat, és a forintban ki nem fejezhető emberi szándékok, igények semmibevételét kormányzati programmá emelné. Mindezeken túlmenően a választások utáni akciók a törvény kizárólag kormányzati megközelítésből és érdekből történő értelmezésére, módosítására enyhén szólva etikátlan, hiszen a KIÉT-en keresztül az ÉT munkaadói oldala a delegálás kérdéseit a választásokat megelőzően mintegy egy hónappal előbb levélben felvetette.
(18.30)
Tehát, hogy az ÉT munkaadói oldala is úgy értelmezte, ahogyan itt a vitában az alkotmányügyi bizottság ülésén felmerült, az megint csaknem biztos, hogy az én hibám. És ezek után tudniillik a leghatározottabban visszautasítom azt, hogy ha egy olyan vitának a kisebbségi véleményét ismertetem, amely vitában mindazok az érvek elhangzottak, amikről én beszéltem - ezek után Deutsch Tamás ilyen módon rontson nekem.
Az, hogy a másik kérdésben, amit szóba hozott, nem volt az SZDSZ álláspontja ugyanaz, ami a mostani kérdésben, tehát itt az üzemitanács-választásoknál, nem figyelt oda Deutsch Tamás arra, amiről Palotás János beszélt. Palotás János elmondta, hogy ha ez a javaslat most keresztülmegy - és ezt nem először hallhattuk -, akkor nem fognak felállni az önkormányzatok.
Tehát itt egy tényleges veszélyhelyzet volt és van a mai napig is, amihez - lehet, hogy jóhiszeműen, lehet, hogy kevéssé - hozzájárult az alapvető előterjesztés is. És az, hogy erre az előterjesztésre építve akarnak elérni mások más célt, mint az alapvető előterjesztés, ez megint csak részben az előterjesztők előrelátásán múlik, hiszen, ha ez a kockázat valós - márpedig valós -, az előterjesztőknek előre kellett volna látni azt, hogy mit ér el az előterjesztésük.
Egy utolsó megjegyzés, hogy ez a javaslat csak majd a következő választásokra érvényes: ez sem az alkotmányügyi bizottság ülésén, sem a parlamenti előterjesztésben eddig egy szóval elő nem került. Ez egy teljesen új elem.
Mindez azért volt fontos, és azért is tárgyaljuk most, azért nem majd csak az őszi ülésszaknál, hiszen három és fél év múlva lesz legközelebb választás, ráértünk volna ezt az egész javaslatot tárgyalni, a rendkívüli ülésszak előtti utolsó pillanatokban, amikor amúgy is túlfeszített a Parlament, azért tárgyalja ezt a javaslatot, mert mindenki más - Deutsch Tamáson kívül - úgy értelmezi, hogy ez a most pénteken felálló önkormányzatokra is vonatkozik. Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem