FEKETE GYULA, DR. (MDF)

Teljes szövegű keresés

FEKETE GYULA, DR. (MDF)
FEKETE GYULA, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Magyar Demokrata Fórumon belül dolgozó Monopoly munkacsoport ma csatlakozó módosító indítványokat nyújtott be a tárgyalt törvényjavaslathoz 8975-ös sorszám alatt. Az indítványok egyik lényeges eleme az, hogy a szakszervezeti vagyont csak választások eredményeként lehessen szétosztani, és a választásokon ne csak szakszervezetek, hanem más társadalmi érdekvédő szervezetek is részt vehessenek.
A törvényjavaslat általános vitája során Balogh Gábor képviselőtársunk is megfogalmazta azt az igényét, hogy a szakszervezeti vagyonból részesedjenek a rétegérdekeket képviselő, azaz a fogyasztói érdekvédelmet, nyugdíjas vagy nagycsaládos érdekvédelmet szolgáló egyesületek. Nem állunk tehát egyedül mint Monopoly csoport a véleményünkkel, és az eddigi lakossági fórumokon, vitaesteken mindig elnyertük a résztvevők többségének támogatását.
Milyen események tették időszerűvé a javaslatokat? Az egyik ilyen esemény egy aláírásgyűjtő akció volt. Azt követően, hogy a múlt év novemberében a Kormány és a szakszervezetek a kisjövedelműek, nagycsaládosok érdekeit sértő megállapodásokat kötöttek, sokak szemében mind a Parlament, mind a szakszervezetek alkalmatlanná váltak arra, hogy alapvető lakossági érdekeket megvédjenek. A megállapodás a helyett, hogy a társadalmi békét szolgálta volna, a parlamentáris demokrácia alapjait is veszélyeztető, a Parlamentet feloszlatni szándékozó aláírásgyűjtésbe torkollott. A viszonylag rövid idő alatt összegyűjtött közel 200 ezer aláírás is azt igazolta, hogy a szakszervezetek nem vagy rosszul látják el érdekvédelmi feladataikat. Nyilvánvaló űr van az érdekvédelemben, és ezt az űrt kívánják pótolni lakossági érdekvédő egyesületek és társaságok.
(12.00)
Szövetségkötésük is időszerűvé tette a Monopoly csoport javaslatait. Közel 100 társadalmi egyesület 1993. január 21-én létrehozta a Civil Tömörülések Egyeztető Fórumát. A Társadalmi Egyesülések Szövetségéhez, a Társadalmi Kamarához és a Társadalmi Érdekegyeztető Tanácshoz tartozó szervezetek negyedik oldalként részt kívánnak venni az Országos Érdekegyeztető Tanács munkájában. Ezen a ponton kérem képviselőtársaim higgadt mérlegelését. Vonatkoztassunk el az érzelmeinktől, ne azt nézzük, hogy sok szervezet teljesíthetetlen, demagóg vagy szakszerűtlen követeléseket fogalmaz meg. Azt nézzük csupán, hogy ezek a szervezetek nyilvánvalóan lakossági akaratokat, törekvéseket képviselnek. Közös érdekünk az, hogy ne kirekesszük őket, hanem támaszkodjunk a segítségükre, munkájukra és a javaslataikra.
Kétkamarás parlament létrehozására rövid távon egyáltalán nincs lehetőség, de hosszabb távra előretekintve is számos, a demokratikus jogállammal összeegyeztethetetlen problémát kellene megoldania egy ilyen törekvésnek. Ezen az úton nem remélhetjük a civil szerveződések döntéshozatalba való bevonását. Legyen négyoldalú az Országos Érdekegyeztető Tanács, negyedik oldalként bővüljön ki ezekkel a szervezetekkel.
Ebben az esetben a Civil Tömörülések Egyeztető Fóruma nyilvánvalóan elkülönülne a szakszervezetektől, ezért szakszervezeti vagyonra sem tarthatna igényt, vagy ha igen, akkor csak nagyon áttételes érvek figyelembevételével. Ezt a megoldást azonban ma több kormányzati és szakszervezeti vélemény ellenzi.
Nyugat-európai példákra hivatkozva ma kormányzati tisztségviselők azt szorgalmazzák, hogy a civil tömörülések legyenek a munkavállalói oldal részei, azaz ne különüljenek el. A Monopoly csoport véleménye is ehhez a véleményhez áll közel, és éppen ennek szellemében javasolja azt, hogy a lakossági érdekvédő egyesületek és társaságok vegyenek részt a szakszervezeti vagyon felosztását megelőző választásokon. Határozott véleményünk az, hogyha ki kívánjuk rekeszteni a civil tömörüléseket a szakszervezeti vagyon felosztásából, akkor el kell ismernünk őket az Országos Érdekegyeztető Tanácsban mint negyedik oldalt. Ha pedig a munkavállalói oldalhoz kívánjuk őket csatlakoztatni, akkor értelemszerűen részesíteni kell őket a munkavállalói érdekvédelmet szolgáló vagyonból is. Minden más megoldás következetlen, azaz nem logikus.
Kérem képviselőtársaimat, hogy támogassák javaslatainkat. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem