FEKETE GYULA, DR., a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:

Teljes szövegű keresés

FEKETE GYULA, DR., a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója:
FEKETE GYULA, DR., a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Bizottságunk elbírálta a tárgyalt országgyűlési határozati javaslathoz benyújtott módosító indítványokat: a tíz közül egyik módosító indítvány sem nyerte el a bizottsági tagok több mint felének a támogatását, és az elutasított indítványok közül hármat több mint kétharmados arányban vetett el a bizottság.
Mintegy 10 milliárdos költségkihatása miatt nem támogattuk Bereczki Vilmos képviselőtársunk javaslatait, amelyek általánosságban 16%-os nyugellátás-növekedést és az előterjesztettnél magasabb minimális küszöbértékeket tartalmaznak. Nem támogattuk Tóth Sándor és Hasznos Miklós, továbbá Csehák Judit és képviselőtársai indítványát sem - amelyek költségkihatása 5 milliárd forint -, miszerint a március 1-jétől esedékes emelést január 1-jéig hozzuk előre. Január 1-jéig történő visszamenőleges emelés ugyanis csak a 14%-os nyugdíjnövelési lehetőségen belül jöhetne szóba, azaz oly módon, hogy emiatt a nyugdíjemelés javasolt mértékét egyhatod arányban csökkenteni kellene.
Nem támogatta bizottságunk Csehák Judit és képviselőtársai ama indítványait, amelyek az emelést már az idén nyugdíjba vonultakra is kiterjesztenék. Elutasításunk egyik oka az volt, hogy egy-két hónap alatt az újonnan megállapított nyugdíjak érdemleges összeget nem veszítenek az értékükből - azaz nem jöhet szóba valódi kompenzálási kényszer. A második indokunk az volt, hogy 1993. január 1-jétől új, az előző évinél kedvezőbb szabályok alapján állapítják meg az induló nyugdíjakat. Az átlagnyugdíjak sávjában a havi nyugdíj összegében havi 1000-1400 forintos különbség alakul ki pusztán amiatt, hogy valaki a múlt év decemberében vagy az idén januárban vonul-e nyugdíjba. Indokolatlan - és indokolhatatlan - a bizottság véleménye szerint az idén nyugdíjba vonultak előnyét még további nyugdíjemeléssel megnövelni.
Nem támogatta bizottságunk dr. Csehák Judit és dr. Kovács Pál és Boros László ama javaslatát sem, miszerint 1993-ban 10 milliárdos keretösszegben szülessék meg egy nyugdíjkorrekcióra vonatkozó országgyűlési határozati javaslat. Ez a javaslat figyelembe venné a nyugdíjazás időpontját és a szolgálati idő hosszát is. Elutasításunk egyik indoka az volt, hogy 1992-ben már elvégeztük ezt a nyugdíjkorrekciós munkát. További indok az volt, hogy a 10 milliárdos keretösszeg forrásfedezetét nem jelölték meg a benyújtók.
Bizottságunk nem tekintette feladatának, hogy döntsön a nyugdíjemelések A- vagy B-változata valamelyikének a támogatásáról, mert bármelyik alternatíva költségkihatása azonos nagyságrendű. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
Alex Goldfarbe, az izraeli knesszet Interparlamentáris Unió csoportja magyar baráti tagozata elnökének köszöntése

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem