ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Miután megszólíttattam ebben a vitában - én aztán tényleg nem akartam hozzászólni, és a kétperces felszólalásom nem kilencperces lesz, hanem másfél perces -, az én örömöm az alkotmánybírósági határozat kihirdetése utáni, Mészáros István képviselő úrnak az Egyenlegben elhangzott nyilatkozata után pozitív töltetű volt. Mert ha el tetszett olvasni utána a nyilatkozatomat, én annak örültem, hogy a konstruktív együttműködés lehetőségét biztosítja, ha valaki hajlandó a véleményét megváltoztatni, mert szerzője volt a képviselő úr az SZDSZ által készített alkotmánybírósági panasznak, ahol, azt hiszem, tizenkét oldalon a konstruktívnak nevezett törvény destruktív jellege és az alkotmányellenessége volt hosszasan taglalva. Én is bármikor hajlandó vagyok az érvek hatása alatt a véleményemet megváltoztatni, mert nem tartom magam vasfejűnek; Bismarck politikusokra mondta, hogy csak az ökör következetes… (Derültség.) Nem sorolom be magam az ökörnyájba, nem kívánok értelmi érvek előtt nem meghajolni. Én ezt üdvözöltem, hogy a képviselő úr meghajolt az Alkotmánybíróság értelmi érvei előtt.
Azt ugyanis, hogy az állam semleges, ugyanúgy, mint ahogy a nap süt, nem kell törvénybe iktatni. Mert az alkotmány is meghatározza, hogy az állam az egyháztól elválasztott. Miután az egész irodalmát ismeri a képviselő úr ennek a kérdésnek, nagyon jól tudja, hogy kiadott a Jogtudományi Intézet egy brosúrát, hogy ezt sehol a világon sterilen mégsem lehet megvalósítani. Arra kell közösen törekednünk, hogy ez a szál, ami összeköti a költségvetést és az egyházat, minél vékonyabb legyen. Nagyon jól tudja képviselő úr, hiszen számtalanszor közreműködött az egyeztetésnél, hogy készül a volt egyházi ingatlanok tulajdoni állapotának rendezéséről szóló törvény 23. §-ában meghatározott törvényalkotási kötelezettség, szedjük hozzá össze az adatokat, hogyan lehetne megvalósítani, hogy ez a hitéleti támogatás című vita egyszer végre örökre megszűnjön. Mert a hitéleti támogatás megszűnik abban a pillanatban, ahogy ez a törvény hatályba lép. Persze ebben utána rendelkezni kell a nonprofit szféra gazdálkodásáról, a műemlékek fenntartásáról, szóval számtalan kérdésről, de ez előkészületben van.
(19.50)
Tehát én a konstruktivitást üdvözöltem abban az örömben, amivel elfogadta az Alkotmánybíróság döntését, és azt, hogy az alkotmányellenesség vonatkozásában következetesen értelmi érvekkel támadott törvénnyel kapcsolatban az Alkotmánybíróság ugyancsak értelmi érveit messzemenően elfogadta. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem