FODOR GÁBOR, DR. (FIDESZ)

Teljes szövegű keresés

FODOR GÁBOR, DR. (FIDESZ)
FODOR GÁBOR, DR. (FIDESZ) Köszönöm szépen. Nekem is azzal kell kezdenem, hogy én is mindig élvezettel szoktam hallgatni Bethlen István képviselőtársam hozzászólásait. Azt hiszem, számtalan kérdésben egyet is értünk, és az a helyzet, hogyha vitatkoznunk kell, én akkor is élvezettel teszem azt, mert az az igazság, örülök, hogyha egy színvonalas vitában vehetek részt. Máig emlékszem például Bethlen Istvánnak egy, számomra nagyon élvezetes hozzászólására, a természetjoggal kapcsolatos fejtegetésére a Parlamentben, amely az itt megszokott vitáinkhoz képest igen magas színvonalú volt, és én igen nagy örömmel hallottam - még hogyha nem is minden pontban értettem egyet azzal.
Most is így van ez: örömmel hallottam ezt a hozzászólást, de engedje meg Bethlen István, hogy az elejére - mivel azt hozzám címezte - röviden hadd reagáljak.
Azt mondta, hogy nincs előírva az anyagi támogatás. Ez valóban így van - csakhogy eddig volt. Eddig azzal a helyzettel álltunk szemben az elmúlt két évben, hogy volt: minden egyház megkapta ezt az anyagi támogatást, amely bejegyzett és a törvényi feltételeknek megfelelő egyház volt. Magyarul: most, amikor ki akarunk venni közülük négyet, indokolnunk kell, hogy miért tesszük ezt.
Hogy volt anyagi támogatás, annak az indokai leginkább azok voltak, amiket idáig már hallottunk a vitában. Nevezetesen az egyik az volt, hogy ideiglenesen tartjuk fenn ezt a szisztémát addig, amíg meg nem születik egy olyan, amire Kálmán Attila meg Isépy Tamás is utalt, ami a hitéletnek ezt a támogatását kiváltaná, és tényleg kapcsolódik ahhoz a felfogáshoz, amiről Pista is beszélt, nevezetesen a személyi jövedelemadótól függőhöz - egyébként a német és az olasz modellhez köthető.
Az ideiglenesség továbbra is fennáll, ez nem szűnt meg: nem született meg ez a törvény. Ez az indok tehát továbbra is megvan az anyagi támogatás mellett.
Másfelől maga Bethlen István említette, hogy szervezett ideológiai üldözés folyt az elmúlt évtizedekben. Ez mindenkire érvényes volt, minden egyházra. Természetesen a történelmi egyházak sokkal többet veszítettek nagyságrendileg, hiszen többet is tudtak veszíteni, de ez ugyanúgy sújtotta a kis egyházakat is, mert egyik diktatúra, egyik totális társadalom sem tűrte az ilyen típusú egyházakat sem. Ez tehát mindenkire állt.
Emiatt, az ideológiai üldöztetés miatt van szerintem most - helyesen - ez a pozitív viszonyulás az egyházak irányában, amire már többedszer utalok, hogy elválasztva az egyesületektől, elválasztva a társadalmi szervezetektől - ahová egyébként formáljogilag sorolhatók lennének - kap egy pozitív felhangot az egyházak támogatása, pontosan emiatt: az elmúlt különös üldöztetésű évtizedek után. Ez ebben nyilvánul meg, többek között - az ideiglenességre való tekintettel is -, hogy támogatást kapnak jelen pillanatban az államtól.
Visszatérve tehát: szerintem ez az indoka annak, hogy mindenki kap támogatást. Ha ki akarunk venni belőle valakit, azt kell indokolni.
Hogyan tudjuk ezt indokolni? Én már mondtam. Az egyik indok lehetne az, hogy bírósági eljárás van ellenük. Nincs bírósági eljárás, nincsenek ilyen ügyek - tehát jogilag ezek megfelelnek a formáljogi szempontoknak Magyarországon.
A másik indok mi lehet? A másik indok csak abba a kategóriába sorolható, amiről viszont kimondta az Alkotmánybíróság - és egyébként az Alkotmányunkban is benne van -, hogy nem mérlegelhetjük: ez pedig a vallási meggyőződésnek vagy a lelkiismereti tanoknak a mérlegelése. Nem mérlegelhetjük mi mint állam - hiszen az államot képviseljük itt, ahogy parlamenti képviselőként ülünk, nem szólhatunk bele ilyen kérdésekbe, ebben nem ítélkezhetünk.
Bethlen István mondott még egy érvet, nevezetesen azt, hogy szűkös anyagi körülmények vannak. Igen ám, de hogyha ezt a konkrét helyzetre fordítjuk le, akkor látjuk azt, hogy 1 millió forint az összes pénz, amiről vitatkozunk, amit ez a négy egyház kaphatna, és az összes kis egyház 35 millió forintot kap. Szerintem tehát a szűkös anyagi helyzetre való hivatkozás érve sem állja meg itt a helyét.
Summa summarum, ebből az következik szerintem, az eddig folytatott gyakorlatból és az ebből levezetett logikából kiindulva az a helyes álláspont, hogy ha nem itt tesszük meg a - saját meggyőződésünk szerint nyilván létező - mérlegelést, hanem valóban a társadalomra próbáljuk hagyni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalról.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem