FRAJNA IMRE, a Fiatal Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának vezérszónoka:

Teljes szövegű keresés

FRAJNA IMRE, a Fiatal Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának vezérszónoka:
FRAJNA IMRE, a Fiatal Demokraták Szövetsége képviselőcsoportjának vezérszónoka: Köszönöm a szót, Elnök Úr. A társadalombiztosítás önkormányzatáról szóló törvény kapcsán már kifejtettük azt az álláspontunkat, hogy más az irányítási elképzelésünk a társadalombiztosításról, mint amit a jelenleg hatályos törvény megfogalmaz. Azt az álláspontunkat is kifejtettük, hogy a társadalombiztosítás problémáinak oka nem az irányítási rendszer problémáiban keresendő, bármennyire jogos kifogások merülnek is föl rendszeresen a társadalombiztosítás irányításával kapcsolatban. De ezt a vitát nem óhajtom tovább folytatni e törvény kapcsán: ez egy választási törvény.
A választási törvény kapcsán három apró, illetve kevésbé apró kifogást szeretnék a frakciónk részéről megemlíteni.
Az első ilyen, közjogi aggályokat fölvető pontja a törvénynek, miszerint a választás érvényességét semmilyen módon nem köti a választásban részt vevők számához. Ez egyrészt közjogi problémákat, másrészt súlyos legitimációs problémákat vethet fel a létrehozandó testület kapcsán.
A következő - szintén súlyosnak tűnő - probléma, hogy erre a választásra nincs pénz. Az az 500 millió forint, ami erre elő volt irányozva, a tavalyi költségvetésben szerepelt, és senki sehol nem rendelkezett arról - nem is nagyon rendelkezhetett -, hogy az idei évre áthozható lenne. Úgyhogy ennek a választásnak jelenleg nincsen fedezete.
A harmadik ilyen probléma teljesen gyakorlati és a választás technikai feltételeit érintő probléma, aminek többféle megoldása is kínálkozik. Ez pedig arról szól, hogy a szavazóhelyiségek jó részét olyan épületekben alakították ki, amelyeknek a hétköznapi üzemeltetése igen nehezen megoldható szavazóhelyiség céljára - olyanok, mint iskola, óvoda és bölcsőde. Ezt a problémát feltehetően két módon lehet kezelni. Az egyik az, amit Wekler képviselőtársam benyújtott, miszerint a szavazókörzeteket nagyobb területre állapítjuk meg, körülbelül a duplájára, mint ami az országgyűlési választásokon volt - ezzel valószínűleg el lehet érni, hogy megfelelő épület jusson mindenhová. A másik lehetőség az, hogy kétnapos szavazást tartunk.
(11.30)
Ez a kétnapos szavazás sem járna egyébként plusztöbbletköltséggel, feltehetőleg valamit emelne is a részvételeken.
Ezeket a korrigálandó hibáit látjuk a törvényjavaslatnak, amire részben saját módosító indítványt már tettünk, részben más képviselőtársaink már megtették helyettünk. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem