SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ)
SZIGETHY ISTVÁN, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! És különösen tisztelt Katona Tamás képviselő úr - bár, sajnos, most nincs itt…
Meg szeretném jegyezni, hogy amiket én elmondtam, akár a hagyományok tekintetében, akár ennek a záradéknak a történelmi, esztétikai, etikai és még sorolhatnám, milyen összefüggéseiben, ezek egybehangzanak azzal, amiről Katona Tamás beszélt. Ebben nincs vita közöttünk.
Én egy dolgot említettem, hogy nekünk jelenleg egy olyan alkotmányos berendezkedésünk van, amely többek között kimondja az állam és egyház szétválasztását, illetve kimondja a lelkiismereti szabadságot. Amikor a Katona Tamás által említett történelmi példák jogszabályban rögzítve voltak, nem volt olyan magyar írásbeli alkotmány, amely ezeket kimondta volna. Tehát mindössze ez a különbség, hogy jelenleg van egy olyan alkotmányos berendezkedésünk, amelyhez képest nem célszerű a magyar közjogba ilyen elemeket belevinni. De hangsúlyozni szeretném, nem lenne túl szerencsés, ha ez a meglehetősen periférikus probléma túl nagy hangsúlyt kapna jelenleg az országgyűlési vitában, mert sokkal nagyobb horderejű törvényről van szó. Az állampolgársági joggal kapcsolatos kérdések sokkal bonyolultabbak, és azt hiszem, a felszólalásomban érintett egyéb alkotmányossági gondok sokkal, de sokkal fontosabbak annál, mint hogy kétféle, eskütételi, illetve fogadalomtételi lehetőség lesz-e vagy sem, hiszen ez valójában csak egy formai kérdés. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem