KATONA TAMÁS (MDF)

Teljes szövegű keresés

KATONA TAMÁS (MDF)
KATONA TAMÁS (MDF) Tisztelt Országgyűlés! Egyetlen kérdéssel szeretnék foglalkozni, ami Szigethy képviselőtársamat is foglalkoztatta, ez az eskü és fogadalom kérdése. Itt tudniillik nem valamilyen új intézményt talál ki a kormányzat, hanem visszatér az 1945 utáni magyar demokrácia szokásaihoz. Éppen azért jött létre 45-ben az eskü és a fogadalom, hogy ne csak esküt lehessen tenni Magyarországon, amely hajdan - ugye minden eskü - úgy kezdődött, hogy "Én … esküszöm az élő Istenre…" és úgy végződött, hogy "Isten engem úgy segéljen." A fogadalom pedig mindig úgy kezdődött, hogy "Én…becsületemre és lelkiismeretemre fogadom…". A különbség tehát valóban, ha úgy tetszik, világnézeti. Éppen azért van ez a megkülönböztetés, hogy az egyikre vagy a másikra senkit ne kelljen kényszeríteni.
A köztársasági elnök is az 1946. évi I. törvénycikk szerint annak idején választhatott, hogy esküt tesz-e vagy fogadalmat. A koalíciós kormányzat idején a kisgazdapárti miniszterek mind esküt tettek, a kommunista, a szociáldemokrata és a parasztpárti miniszterek fogadalmat tettek.
Úgy gondolom tehát, hogy itt valamit visszaállítunk, és ezzel egyáltalán nem sértünk senkit, hanem pontosan azt a lehetőséget akarjuk megadni - és úgy gondolom, nemcsak ebben a törvényben, máshol is ezt kell tennünk -, hogy ez a megkülönböztetési lehetőség, ez a választási lehetőség újra létezzék. Tehát itt nem egy új fogalom, hanem egy régi fogalom feltámasztása az, ami történik.
A népi demokrácia negyven-egynéhány esztendeje alatt sok mindent elfelejtettünk, az eskü és fogadalom közti különbségtételt is. És nem ez az egyetlen dolog. A Külügyminisztériumban most készül egy előterjesztés, hogy berni nagykövetünk adja át megbízólevelét a lichtensteini hercegnek. Lichtenstein, sajnos, nem hercegség, hanem fejedelemség, és a kettő között különbség van. Mint ahogy fejedelemség Monaco is és fejedelemség Andorra is. Tehát egyszerűen itt is elfelejtettünk bizonyos fogalmakat. Erdélynek nem hercege volt annak idején, hanem fejedelme volt. A kettő között elnevezésben is, németül is, franciában is különbség van.
Úgy gondolom, ezeket az általános műveltséghez tartozó dolgokat nyugodtan meg lehet újra tanulni. Egyáltalán semmilyen bajt vagy semmilyen gondot nem fog okozni, ha annak nevezzük a dolgokat, amik: a fejedelemséget fejedelemségnek és a hercegséget hercegségnek; az esküt eskünek, a fogadalmat pedig fogadalomnak. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem