PÁL LÁSZLÓ (MSZP)

Teljes szövegű keresés

PÁL LÁSZLÓ (MSZP)
PÁL LÁSZLÓ (MSZP) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Valóban, 9670-es szám alatt egy országgyűlési határozati javaslatot terjesztettem a Parlament elé egyes állami részvétellel működő alapítványok felülvizsgálatáról. Benne van az ország légkörében az, hogy gyakran fordul elő állami vagyonelemeknek és állami közpénzeknek magán-, vagy politikai célokat szolgáló alapítványokba való kimenetele. Eddig nemigen hittünk ebben, de az utóbbi hónapokban előkerült egy-két konkrét ügy is. A Parlament kulturális bizottsága fedezte fel többek között azt, hogy jelentős állami vagyontárgyakkal került sor alapítvány létrehozására.
Én azt hiszem, hogy a Parlament nem engedheti meg magának azt, hogy az állami tulajdon és az állami költségvetés forrásainak az ellenőrzését kiengedje a kezéből. Ez mindenütt, minden demokráciában, így a magyarban is a Parlamentnek elválaszthatatlan feladata.
Ezért azt javasoltam, és azt javaslom önöknek, hogy fogadják el ezt az előterjesztést, hogy az ilyen alapítványokról a Parlament kapjon egy tájékoztatást a Kormánytól. Ezt a tájékoztatást tekintsük át, tekintse át az Állami Számvevőszék is, és ennek alapján vizsgáljuk meg, hogy a jövőben hogyan viszonyuljunk hasonló jellegű alapítványok létesítéséhez.
Az az ellenvetés szokott elhangozni ilyen típusú kezdeményezéssel szemben, hogy a költségvetés nyilvános, ennek megfelelően a Parlament ellenőrzést gyakorolhat a költségvetésből alapítványba folyó pénzek felett. Én szeretném azonban elmondani, hogy nem a költségvetés az egyetlen forrás, amelyikre nekünk oda kell figyelnünk. Ilyen forrás az állami vagyonnal gazdálkodók széles köre. Csak példaképpen sorolnám fel az állami tulajdonban lévő vállalatokat, az állami többséggel működő gazdasági társaságokat, az Állami Vagyonügynökséget, az Állami Vagyonkezelő Részvénytársaságot vagy akár a Pénzintézeti Központot, más, felszámolással foglalkozó szervezeteket, vagy a Kincstári Vagyonkezelő Szervezetet.
Valamennyi, általam felsorolt szervezet jelentős közvagyonnal rendelkezik, amely közvagyonnak magánkézbe, vagy alapítványokhoz való átfolyását csak a Parlament ellenőrzése mellett lenne szabad megvalósítani. A költségvetés valóban nyilvános. De hogy ezek a vagyontárgyak hogyan cserélnek gazdát, ez a Parlament számára eddig beláthatatlan és átláthatatlan volt. Ezért javaslom, hogy a határozati javaslatomat a Parlament fontolja meg, tűzze napirendre. Úgy érzem, hogy a munka elvégezhető, hiszen nagy valószínűséggel valamennyien tiszta lelkiismerettel ülünk itt a Parlamentben. Nem nagyszámú ilyen eseményről van szó. Az áttekintés két-három hónap alatt megtehető, ezt követően pedig a számvevőszék feltételezhetően október végéig, november elejéig elvégezhetné az átadott vagyontárgyak felülvizsgálatát.
Kérem tehát a tisztelt Országgyűlést, hogy javaslatomat támogassa. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem