SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:

Teljes szövegű keresés

SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter:
SZABÓ TAMÁS, DR. tárca nélküli miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A kérdést köszönöm. A Vagyonpolitikai Irányelveket a Kormány törvényes kötelezettségének megfelelően a költségvetéssel - az 1993-ra szóló költségvetéssel - egyidejűleg szeptember 30-án benyújtotta. A Kormány nem kérte vissza átdolgozásra, és nem kéri vissza átdolgozásra. Természetesen az időközben elfogadott költségvetés bizonyos korrekciókat igényel, hiszen különféle elemekben a Vagyonpolitikai Irányelvekre kötelező érvényű rendelkezéseket fogadott el az Országgyűlés a költségvetési törvényben.
A kérdésekre a következő válaszokat szeretném adni:
1. Természetesen az 1992. évi Vagyonpolitikai Irányelvek 1993-ra nincsen érvényben, mert még a Parlament nem fogadta el a '93-ast. A Parlament előtt tárgyalás alatt van ez. A Kormány azonban a privatizációs politika folyamán tartja magát az 1992-ben elfogadott Vagyonpolitikai Irányelvekhez.
2. A Parlament elé benyújtott irányelvek tervezetében rögzített stratégiai célok maradéktalanul érvényesülnek.
Két dolgot példaként szeretnék említeni.
A belföldi tulajdonszerzés támogatása mint stratégiai cél ezt szolgálta. Az egzisztenciahitel 1993-as kamatváltozása enyhítése a kamatfeltételeknek és egyéb feltételeknek. Az 1992. év végén bevezetett lízingkonstrukció, az 1993 elején bevezetett részletfizetési konstrukció, és végül a Kormány múlt heti döntése a kisbefektetői privatizációs program 1993. évi indításáról.
Egy másik példa pedig, mondjuk, a decentralizáció mint stratégiai cél a régi szervezeti struktúrák átalakítása. Itt azok az ágazati koncepciók, mint például a malomipar, a tejipar, a sütőipar, jól bizonyítják, hogy ezek a célok maradéktalanul érvényesülnek.
3. A Vagyonpolitikai Irányelvek rögzíti, hogy a privatizációs bevételekből milyen jogcímek kapnak támogatást. De valójában ezt a költségvetési törvény dönti el. Éppen ezért a költségvetési törvény írja azt is elő, hogy mi ezeknek a címeknek a biztos finanszírozási módja.
Ezért a kérdésre azt válaszolhatom, hogy tervezhetőség szempontjából és a folyamatos biztonságos finanszírozás szempontjából is a költségvetési törvény megfelelő előírásokat tartalmaz, még akkor is, hogyha ne adj' isten privatizációs bevételek igényeinktől és elvárásainktól, kívánságainktól elmaradnának.
Egyébként politikai és szakmai felelősségem azt mondatja velem, hogy itt természetesen van egy piaci kockázat, hogy a privatizációs bevételek elvárt, kívánt mértéke valójában teljesülhet-e.
4. Az ingyenes vagyonátruházás lehetőségét az 1992 júniusában elfogadott, 1992 augusztusában életbe lépett privatizációs törvénycsomag tartalmazza. De szükséges, hogy a Vagyonpolitikai Irányelvek rendelkezzék az ingyenes vagyonátadásokról. Éppen ezért a tulajdonosi szervezetek 1992-es szabályok alapján nem végeznek ingyenes vagyonátadást, ilyenre nem került sor. 1993-ban pedig az 1993-as Vagyonpolitikai Irányelvek, elfogadott irányelvek szerint kerülhet erre sor az előbb említett törvényi felhatalmazás alapján.
Végül: az 1993-ra szóló Vagyonpolitikai Irányelvek be vannak nyújtva, vagy be van nyújtva a dokumentum, és a tárgyalásra kell hogy sort kerítsen a Parlament, és a szükséges, törvényekből fakadó korrekciókat ekkor végre lehet hajtani. Kérem tájékoztatásom elfogadását, képviselő úr. Köszönöm. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem