PESTI FERENC (MDF)

Teljes szövegű keresés

PESTI FERENC (MDF)
PESTI FERENC (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az ország szeszipari vállalatainak értékesítése az elmúlt évben 30-50%-kal visszaesett. Ez önmagában örvendetes eredmény lenne, ha egyidejűleg azt is jelentené, hogy a szeszesital-fogyasztásunk ugyanilyen arányban csökkent volna. Sajnos, ez az arányosság nem ilyen egyenes, mert az egész országban elhatalmasodott a zugkereskedelem.
Statisztikai adatok bizonyítják, hogy hazánkban az alkoholos májzsugor-megbetegedések száma növekszik, amely egyenes arányban áll a szeszesital-fogyasztással. 4500 ember hal meg évente alkoholos májzsugorban. Egyesek olyan szeszes termékeket állítanak elő, melyek a forgalomba hamisított, másolt címkékkel kerülnek. A feketepiacokon megjelennek azok az exportra gyártott termékek, amelyeket az előállító vállalat kamionban szállítva, vámkezeltetve kiléptet az országból, majd egy pár hét múlva - ki tudja, milyen úton - az utcai árusok standján jelennek meg. Talán csak papíron hagyta el az országot.
Az is exportnak minősül, ha a terméket külföldi állampolgár veszi meg, devizával fizet, de az áru nem hagyja el az országot.
Március hónapban az egyik Borsod megyei nagyváros ABC-áruházában több karton hamisított, gyári címkékkel ellátott szeszes italt foglaltak le, amelyről a hivatalos vizsgálat során kiderült, hogy metil-alkoholt és egyéb, egészségre ártalmas alkoholszármazékot is tartalmazott. Tehát már az üzletben sem tudja a vásárló, hogy a címke mögött az van-e, ami a címkére van írva.
Az elmondottak több súlyos problémát jeleznek. A gazdaság szempontjából a kisebbik rossz, hogy a nem legálisan főzött, hamisított címkékkel ellátott szeszes termékek árusítása rontja az adófizető gyártók presztízsét, forgalmukat csökkenti. A nagyobb problémát az jelenti, hogy a már említett zugkereskedelem az állami költségvetés további hiányát eredményezi. Évente körülbelül 4 milliárd forint adótól esik el a költségvetés, az egészségkárosító hatásokról nem is szólva.
A feketepiacon a fél liter 40 fokos rum, pálinka kategóriába sorolt italok már 120-130 forintért kaphatók, a fogyasztási adóval és áfa-val terhelt ugyanezen termékek ára 224 forint. A fél literenként jelentkező 184 forint adó nem kerül az állami költségvetésbe, viszont 60-70 forint kerül - személyi jövedelemadó-mentesen - a zugkereskedők zsebébe.
Egy kamionban közel 1600 darab félliteres vagy hétdecis termék exportja bonyolítható. Ennek fogyasztási és általános forgalmiadó-vonzata alól mentesül a gyártó exportőr. Ez azt jelenti, hogy egy kamionnyi exportszállítást figyelembe véve, több mint 3 millió forintos kár éri a költségvetést. Elmaradt adóbevételt eredményez továbbá az is, hogy a nagykereskedelemből a kiskereskedőhöz kerülő szeszes termékek egy nagy hányadáról - készpénzfizetés esetén - számla nem készül, így részükről nem a valóságos értékesítési forgalom után történik az áfa-befizetés.
Kérdezem az államtitkár urat, hogy milyen intézkedéseket kíván tenni annak érdekében, hogy az elhatalmasodott zugkereskedelem a kiesett költségvetési bevételek miatt, valamint az egészségkárosító hatások miatt megszűnjön.
Szükségesnek tartanám a gyakoribb és szigorúbb ellenőrzést, valamint a látványos szankciókat, a közvéleményt is tájékoztatva erről. A jog szankció nélkül nem ér semmit. (Közbeszólás a jobb oldalon: Úgy van!)
Nem tartanám szerencsés döntésnek a szeszes italok árának felemelését, mert ez a további zugkereskedelmet növelné, inkább szerencsésnek tartanám, ha az adótartalmából kerülne át az egészségügybe egy nagyobb hányad, hiszen az egészségügy a kárvallottja, az egyik nagy kárvallottja ennek az egész ügynek. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem