HASZNOS MIKLÓS, DR. (KDNP)

Teljes szövegű keresés

HASZNOS MIKLÓS, DR. (KDNP)
HASZNOS MIKLÓS, DR. (KDNP) Köszönöm a szót, Elnök Úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Bár igaz, hogy azt kértem, hogy ez a kérdés a jövő héten hangozzék el, de azt hiszem, a felkészülés nem a kérdést feltevőt, hanem a választ adót illetné meg inkább ebben a témában.
Mindnyájunk előtt közismert, hogy a költségvetésünk állandóan növekvő deficittel bajlódik. A deficit növekedésének oka a költségvetési bevételek elmaradása. Az is közismert, hogy az Alkotmánybíróság elutasította a vagyonnyilatkozatot. A vagyonnyilatkozat elutasításának szövegében szerepelt egy olyan kitétel, mely szerint a vagyonnyilatkozat nem a jövedelemadó felderítésére alkalmas eszköz, hanem a vagyonadó mértékének megállapítására alkalmas eszköz.
Teljesen plauzibilis és kézenfekvő, hogy a jelenlegi adórendszerünk, nem is annyira az adórendszer, mint inkább az adóbehajtási apparátus és felkészültség alkalmatlan arra, hogy az eltitkolt jövedelmeket kiderítse. Ha jól emlékszem, 1991-ben fordult elő az az eset - legalábbis a sajtó azt írta -, hogy a nyugdíjasok több adót fizettek Magyarországon a nyugdíj melletti munkavállalásuk után levont személyi jövedelemadóból, mint amennyit a vállalkozók fizettek. Tehát kézenfekvő tény, hogy bizonyos jövedelmeket eltitkolnak, ezek után nem fizetnek adót. A jövedelmek és a vagyonok azonban valahol egy szinten tárgyiasulnak. Megjelennek olyan vagyontárgyak, amelyek a társadalom egy részét nagymértékben irritálják, hogy ugyan jövedelmet nem vallanak be, de valahol a vagyonok mégis gyarapodnak, és polarizálódik a társadalom egy része.
Ezek után kérdésem az a tisztelt államtitkár úrhoz, hogy tervezi-e a Pénzügyminisztérium, a pénzügyi kormányzat a vagyonadó esetleges bevezetését. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem