BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:

Teljes szövegű keresés

BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár:
BECKER PÁL, DR. pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A Kormány a közeljövőben nem tervezi az egységes vagyonadó bevezetését. Ennek egyik legfőbb oka, hogy jelenleg hiányoznak a vagyonadó bevezetésének technikai feltételei.
Ingatlanok tekintetében köztudott, hogy az ingatlan-nyilvántartás korántsem naprakész, másrészt körzeti jellegű. Ebben a helyzetben a vagyonadóztatás szempontjából megfelelő módon nem állapítható meg, hogy az adott személynek az ország mely helyén és milyen ingatlanok vannak a tulajdonában, használatában. Az ingóság még vegyesebb képet mutat; számbavétele és ellenőrzése az egyes tárgyak jellegétől függően csak részben valósítható meg, mivel csupán egyes elemei szerepelnek hatósági nyilvántartásban. E körbe tartoznak a gépjárművek, védett műtárgyak, képzőművészeti alkotások. Az ingóságok jelentős részét alkotják azok a megtakarítási formák - fenntartásos takarékbetétek, névre szóló értékpapírok, devizaszámlák -, amelyek ugyan nyilvántartottak, számbavételüket azonban megakadályozza az adatok titkossága. Az ingóságok harmadik kategóriájába azok a vagyontárgyak tartoznak, amelyek semmiféle nyilvántartásban nem szerepelnek. Ilyen a készpénz, ékszer, műtárgy, bemutatóra szóló takarékbetét, értékpapír stb.
Ilyen körülmények között az adóztatható tárgyak körének felmérése sem lehetséges. Számolni kell azzal is, hogy egyes vagyoni elemekre - például ingatlanokra - szorítkozó vagyonadó bevezetése arra ösztönözné az érintetteket, hogy tulajdonukat más, könnyen mobilizálható és ellenőrizhetetlen körbe tartozó vagyontárgyakra váltsák át.
Az adóztatáshoz nélkülözhetetlen a vagyonelemek értékének megállapítása, amely külön értékelési törvényt és olyan állami nyilvántartást feltételez, amely naprakészen, a piaci viszonyok függvényében karbantartja az adott vagyontárgy forgalmi értékét. Ez utóbbi még ingatlanok esetében is csak többéves értékmegállapító, regisztráló felmérés eredményeként teremthető meg, amelyhez külön e célra létrehozandó apparátus is szükséges.
Az elmondottak tükrözik, hogy a vagyonadóztatás bevezetése alapos előkészítést igénylő feladat, amelynek a költségvetési pozíciót javító, kedvező hatása csak hosszabb távon jelentkezik. Mindezek ismeretében a vagyonok adóztatásának eszközét továbbra is a ma működő vagyoni típusú adók - jelenleg ilyen a helyi adók körében az építményadó és telekadó, a gépjárműadó, a földadó, valamint a vagyonszerzési illeték - fenntartásában, esetleg továbbfejlesztésében látom.
(15.00)
Mindezek mellett szeretném a képviselő urat megnyugtatni, hogy a Pénzügyminisztérium is foglalkozik az adóelkerülések problémájával. Beindult és most már törvényszerkesztési, alkotási fázisban van az a munka, amelyiknek eredményeképpen remélhetőleg nagyságrendileg vissza tudjuk szorítani az adóelkerülések számát és volumenét. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem