KATONA KÁLMÁN (MDF)

Teljes szövegű keresés

KATONA KÁLMÁN (MDF)
KATONA KÁLMÁN (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon rövid leszek, csak reagálni szeretnék az előttem szólókra.
Először is Pál képviselő úrnak válaszolnék arra, hogy a törvénnyel kapcsolatos módosító indítványok nem alattomos módosító indítványok voltak, hanem minden képviselőnek kiosztott nyílvános indítványok. Ezek semmiféle hátsó gondolatot nem tartalmaztak, hanem egyszerűen arról van szó, hogy egy olyan törvényt kell alkotnunk, amely használható.
Sajnálatos, hogy miközben a médiatörvényt előbb tárgyalta a Parlament, mint a frekvenciatörvényt, az még mindig nem született meg, ezért azokat az utalásokat, amelyek ide vonatkoznak, ki kell hagyni a törvényből. De azt hiszem, mindenki beláthatja azt, hogy akkor vétenénk a sajtószabadság ellen, ha olyan törvényt hoznánk, amely hivatkozik egy nem létező és a közeljövőben meg sem születő törvényre. Tehát egyszerűen azt mondanánk ki, hogy a közeljövőben rádióműsorszórási engedély nem adható ki, mert az Alkotmány 61. §-a szerinti törvény nem született meg, és két és fél év alatt nem tudott megszületni.
(17.50)
Nem használhatunk a törvényben olyan fogalmat, mint a műsorszórási engedély, mint amit szerettünk volna, tekintettel arra, hogy ilyen nem létezik. Tehát meg kellett keresni azt a formát, amely áthidalja ezt a csapdahelyzetet, és ez a megoldás a stúdióalapítás. De fel szeretném hívni képviselőtársaim figyelmét, hogy nem rendelkezik a törvény arról, hogy hogy kell stúdiót alapítani, tehát nem hágja át azokat a feltételeket, amelyeket az Alkotmánybíróság megszabott. Ez a törvény csak utal arra, hogy kell egy ilyen engedély. Ha előírná egy feles törvény, hogy mit tartalmaz, milyen úton lehet hozzájutni, akkor lenne Alkotmányba ütköző. Ebben az esetben nincs erről szó. Meg kell hozni. Én úgy fogalmaztam egy szűk körű vitán, hogy ez a frekvenciatörvény talán serkenteni fogja a képviselőtársakat, elsősorban az ellenzéket arra, hogy a médiatörvény megszülessen.
A másik, amire válaszolni szeretnék: nagyon sok esetben bebizonyosodott már, hogy szakmai kérdések Parlamentbe hozása csak nagyon szűk kör érdeklődését váltja ki, illetve az történik, hogy néhány szakember megtárgyalja egy szűk bizottsági ülésen és a többiek asszisztálnak hozzá. Ilyen kérdés lenne a nemzeti frekvenciafelosztási táblázat Parlamentbe hozása. Olyan témakörökben kérnénk a képviselők véleményét, amelyekben nemhogy a képviselők többsége nem járatos, hanem egyáltalán a szakembereknek is csak egy nagyon szűk csoportja tudja pontosan, hogy miről van szó. Ezért törekedtünk arra, hogy ez a tanácsadó testület, amelyik ezt a táblázatot végül is megalkotja, illetve tanácsot ad a Kormánynak, hogy milyen legyen, lehetőleg a szakmából kerüljön ki.
A zavarral kapcsolatos indítványokkal kapcsolatban természetesen pontosan ugyanúgy szeretnénk eljárni, mint ahogy a gazdasági bizottság igyekezett eljárni az összes indítvánnyal, hogy amit elfogadhatónak érzett, azt, ha nem tartotta tökéletesnek úgy, ahogy beadták a képviselő urak, akkor bizottsági indítványként kiigazítva terjesztette a Parlament elé. Ezt fogjuk tenni a csatlakozó módosító indítványokkal.
Tehát még egyszer szeretném visszautasítani az alattomos jelzőt. Ez egy igazgatásjellegű szakmai törvény, amelyben magában a törvényben a médiákkal kapcsolatosan rendelkezés nem történik. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem