SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke:

Teljes szövegű keresés

SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke:
SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Hack Péter észrevételével kapcsolatosan: én úgy gondolom, hogy az ő hozzászólása is kidomborítja az én mondanivalóm lényegét. Az pedig az, utalok rá, hogy én nem az ügyészségi munkát kívántam értékelni, nincs is rá módom és nincs is rá lehetőségem, nem is a rendőrségi bűnüldöző munkát; én arra mutattam rá, hogy az egységes végrehajtó hatalom hatékony gyakorlásához múlhatatlanul szükséges, hogy egységes felelősségi rendszer is legyen.
Nem lehet hatékony az a bűnüldözés, ahol az operatív nyomozásért más felel, mint a nyomozás törvényességi felügyeletéért és számos olyan cselekményért, amely a bűnüldözés eredményességét befolyásolja.
Az 1972. évi V. törvény 7. §-a — most nem fogom felolvasni, mert már nincs rá idő, csak utalok rá — nyolc alpontban egy fél hasábon keresztül sorolja fel az ügyészség kötelezettségeit a bűnüldözés terén. A legelsőt idézem csupán: "Az ügyész köteles biztosítani minden tudomására jutott bűncselekmény következetes üldözését." Ez a jogszabályhely számos átfedést biztosít a rendőrség és az ügyészség munkája tekintetében. Ha tehát nincs egységes felelősségi rendszer, akkor nem lesz hatékony bűnüldözés, csak egymásra való ujjal mutogatás. Mi ezt szeretnénk megváltoztatni, és a parlamentáris demokrácia jogállami követelményeinek megfelelően egységes kormányzati felelősséget akarunk létrehozni azért, hogy végre hatékony legyen a bűnüldözés. Ehhez ezt az Alkotmányt módosítani kell, és ez az ellenzék támogatása nélkül nem megy. Erről van szó és nem másról. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem