HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)

Teljes szövegű keresés

HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)
HACK PÉTER, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Nagyon rövid hozzászólásom van, már Salamon László után kértem erre lehetőséget, és azért szeretnék reagálni elsősorban Salamon László szavaira, mert rendkívül félrevezetőek a szavai, nyilvánvalóan jó szándékból eredően.
(17.00)
Ha egyetlenegy példát tud arra mondani, hogy a bűnözés valamely területén a hatóságok azért nem járnak el sikeresen, mert az ügyészség nem emelt vádat, akkor ezt örömmel hallanám.
Ebben a félévben, 1993 első hat hónapjában a Kormány alá rendelt szervek 30 eljárást indítottak adócsalás miatt. Ha az ügyészség mind a harmincban vádat fog emelni, akkor sem tett semmit a Kormány az adócsalások megakadályozására.
Nem a Kormánytól független ügyészség akadályozza meg a gazdasági bűnözéssel szembeni hatékonyabb fellépést, ennek sokkal összetettebb okai vannak.
Minden olyan látszat, amely a szolgálatában áll egy olyan közvélekedésnek, hogy az ügyészségtől függ most a gazdasági bűnözés alakulása vagy súlyos bűncselekmények büntetlenül maradása, ez félrevezető, hamis, és önmagát is és a közvéleményt is becsapja, aki ezt a látszatot betartja.
A másik megjegyzés — a két percen belül — Balsai igazságügy-miniszter szavaival függ össze.
A miniszter úr hivatkozott arra, hogy Lotz Károly nem jogász, s ezért valószínűleg tévedett. Miniszter úr jogász, és én nem tudom, miért nem veszi figyelembe azt, hogy ma Magyarországon büntetőeljárás indítására két hatóságnak van joga önállóan: ez a rendőrség, amely a Kormány alá rendelt szervezet, és az ügyészség, amely jelen pillanatban független.
Olaszországban, Franciaországban és Európa más országaiban ettől a két szervtől függetlenül önálló büntetőeljárás-indítási joga van a vizsgálóbírónak — Olaszországban és Franciaországban így nevezik, Németországban nyomozóbírónak. Ha elfogadnánk a Kormány javaslatát, Magyarországon nem lenne független szerv, amely saját döntésétől függően eljárást indíthatna, csak kormány alá rendelt szerv. Ennek alapján Lotz Károly hasonlata szerintem teljesen helytálló volt. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem